Advertentie

Amerikaanse overname maakt van Ardo miljardenbedrijf

Ardo is Europa's grootste diepvriesgroentebedrijf. ©Sofie Van Hoof

Het diepvriesgroentenbedrijf uit Ardooie doet zijn eerste overname buiten Europa. Ardo koopt de meerderheid in het Canadese voedingsbedrijf VLM Foods en diens dochter Compañia Frutera La Paz, de grootste diepvriesananasproducent van Costa Rica.

'Net als de rest van de Europese voedingsindustrie wil Ardo zijn export versnellen', zegt Philippe Haspeslagh, voorzitter van de groenteverwerker uit Ardooie.

'De VS zijn een logische keuze: de Noord-Amerikaanse consumptie (3,5 miljoen ton) is even groot als de Europese (3,7 miljoen ton), maar het land importeert (1 miljoen ton) een veel groter deel van zijn groenten en fruit dan Europa (100.000 ton).'

Met VLM Foods verwerft Ardo een lanceerplatform om in Noord-Amerika het Europees groeiverhaal te herhalen.
Philippe Haspeslagh
Voorzitter van Ardo, Europa's grootste groenteverwerker

Ardo heeft zijn eerste overname buiten Europa beet. Het gaat om VLM Foods uit Montreal (Canada), opgericht in 2001. Het is een doorverkoper van vriesverse groenten, fruit, kruiden, granen en proteïnen in Noord-Amerika.

Het handelskantoor koopt zijn groenten en fruit onder meer bij Ardo en verder ook in Zuid-Amerika, China en Polen. VLM Foods draait met 35 mensen omgerekend een omzet van 129 miljoen euro.

Ananas

'VLM Foods levert ons een klantennetwerk, logistiek en verkopers op', zegt Haspeslagh. 'Maar nog belangrijker is zijn expertise in de heel complexe Noord-Amerikaanse regelgeving rond voeding en bacteriologie en de al even complexe douaneadministratie.'

VLM Foods is in Noord-Amerika een van de slechts zeven ondernemingen - waartoe ook Amazon en Apple behoren - die geselecteerd werden door de Amerikaanse douane om te helpen om de procedures te vereenvoudigen.

Philippe Haspeslagh, voorzitter van groenteverwerker Ardo. Hij is eredecaan van de Vlerick Business School. ©BENNY DE GROVE

De voorzitter wil het overnamebedrag niet kwijt. 'Ik kan wel zeggen dat het een mooi winstgevend bedrijf is, dat niet moest worden verkocht omdat het onder druk staat. VLM Foods was op zoek naar een turbo voor zijn groei.'

Met de overname van VLM Foods verwerft Ardo ook een meerderheidsbelang in Compañia Frutera La Paz, de grootste ananasproducent van Costa Rica. Het bedrijf telt 300 werknemers en boekt een omzet van 25 miljoen euro. Naast ananas exporteert het ander tropisch vriesvers fruit en bioproducten naar twintig landen.

Superfoods, supergroei

Met de twee overnames krikt Ardo zijn omzet op tot meer dan 1 miljard euro. De voorbije vijf jaar groeide Europa's grootste groenteverwerker met gemiddeld 2,3 procent.

Bio en superfoods groeien sneller in de VS dan in Europa.
Philippe Haspeslagh
Voorzitter van Ardo

Zal de Amerikaanse uitbreiding dat ritme versnellen? Haspeslagh: 'Feit is dat de VS vooroplopen in de consumptie van organische voeding en superfoods. Biogroenten kennen er een groei van 10 procent. En ook fruit en superfoods (bessen, noten, granen, smoothies en boerenkool, red.) groeien in de VS harder dan in Europa.'

Volgens de voorzitter wordt VLM Foods een lanceerplatform om in Noord-Amerika hetzelfde proberen te doen als wat het familiebedrijf van de zeven neven Haspeslagh in Europa voor elkaar kreeg. Ardo wil er uitgroeien tot een speler met een marktaandeel van meer dan 20 procent. 'Maar we hebben nog een lange weg te gaan', besluit Haspeslagh.

Ardo

  • West-Vlaams bedrijf dat groenten fruit en kruiden verwerkt tot diepvriesproducten voor supermarkten en voedingsbedrijven.
  • Ardo is met 20 procent marktaandeel leider in Europa.
  • Omzet (2016): 867 miljoen euro. De overnames in Canada en Costa Rica doen de omzet boven 1 miljard euro stijgen.
  • Operationele kasstroom (ebitda): 92 miljoen euro.
  • Personeel: 3.800 mensen.
  • Actief met 21 fabrieken in 9 landen.
  • 4 fabrieken in België.
  • Exporteert naar 60 landen, vooral in Europa.
  • 46 procent van de groenten wordt in ons land geproduceerd. 4 procent wordt er verkocht.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud