Bakkerijgroep Vangrootloon investeert in Limburgse vlaaien

©Tim Dirven

2.000 Limburgse vlaaien per uur, zoveel kan de familiale bakkerijgroep Vangrootloon binnenkort produceren dankzij een investering van 1,5 miljoen euro in extra infrastructuur.

De helft van de 1,5 miljoen euro gaat naar een nieuwe productielijn voor de typisch Limburgse vlaaien, die volgens het bedrijf steeds populairder worden, ook buiten Limburg. ‘Bijna elke week krijgen we een aanvraag van Vlaamse verenigingen voor een grote bestelling vlaaien, die ze deur aan deur verkopen’, luidt het in Het Belang van Limburg.

De nieuwe lijn kan per uur tot 1.200 vlaaien van hoge kwaliteit produceren. De oude vlaaienlijn - met een capaciteit van 800 vlaaien per uur - wordt gereviseerd.

Hoewel de bakkerij nog onder het concept van een warme bakker valt, is het familiebedrijf de voorbije decennia uitgegroeid tot een uit de kluiten gewassen industriële kmo met zo’n 12 miljoen euro omzet in 2017. Recentere cijfers zijn nog niet beschikbaar bij de Nationale Bank. Opmerkelijk is dat de omzet in 2015 nog 20 miljoen euro bedroeg.

Herinvesteren

1,5 miljoen
De helft van de 1,5 miljoen euro gaat naar een nieuwe productielijn voor vlaaien, de andere helft dient om nieuwe winkels te openen.

Hoewel het bedrijfsresultaat in 2017 kantelde van 1 miljoen euro winst naar 380.000 euro verlies, bouwde de bakkerij de voorbije jaren een reserve op van 7,2 miljoen euro aan overgedragen winsten. Nog maar twee jaar geleden investeerde Vangrootloon 2 miljoen in een derde oven en nieuwe kantoren voor de administratie, directie en hr.

Dat het bedrijf na ruim een eeuw nog standhoudt in een sector waar de ene zelfstandige bakker na de andere het loodje legt, dankt het naar eigen zeggen aan het telkens herinvesteren van die winsten. Het is van plan om met de andere helft van de 1,5 miljoen euro investeringsbudget in Limburg nieuwe winkels te openen, naast de 23 die het al heeft. Daartoe kijkt Vangrootloon naar kleine, warme bakkers die vandaag nauwelijks het hoofd boven water kunnen houden en hun zaak liever overlaten.

Bij Vangrootloon werken 350 mensen. Aan het hoofd staan Peter (CEO en verkoop), Hugo (techniek) en Jo (productie) Vangrootloon, tevens de drie eigenaars. De directie was niet bereikbaar voor commentaar.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect