Advertentie

Belgische 'boerderijvis' staat voor doorbraak

Aqua4C omegabaars ©Aqua4C

Het Oost-Vlaamse Aqua4C, dat vis kweekt in afgesloten bassins, heeft een contract beet met Carrefour. 'De max', zegt oprichter Stijn Van Hoestenberghe.

Vanaf deze week ligt de omegabaars van Aqua4C in de vistoog van de Carrefour-hypermarkten. De verkoop van het bedrijf zal in één klap stijgen van 1 naar 1,5 ton vis per week. 'Het is de max om te zien dat onze vis ook aanslaat bij de grote jongens. Wie had dat ooit gedacht?', zegt Stijn Van Hoestenberghe, bioloog van opleiding en oprichter van het bedrijf.

Het is de max om te zien dat onze vis ook aanslaat bij de grote jongens. Wie had dat ooit gedacht?
Stijn Van Hoestenberghe
oprichter Aqua4C

Zijn avontuur begon acht jaar geleden met de zoektocht naar een vis die hij kon opkweken met een vegetarisch dieet. Het was zijn antwoord op de overbevissing op zee en op de negatieve berichten over grote zalm- en pangasiuskwekerijen die het concept aquacultuur in een slecht daglicht brengen.

©Thomas De Boever

'Kweekvis wordt overal ter wereld gevoederd met visolie en vismeel afkomstig van bijvoorbeeld ansjovis en haring. Om één kilo vis te kweken is gemiddeld drie kilo vis als voeder nodig. En dan hebben we het nog niet gehad over het gebruik van antibiotica. Dat moet anders kunnen, dacht ik', klinkt het.

Australië

Hij vond zijn vegetarische vis in Australië, bracht enkele jonge dieren naar Kruishoutem en kweekte ze op. Nu, na 5 miljoen euro investeringen, beschikt Aqua4C over een leger kweekvissen die elk één keer per jaar voor nakomelingen zorgen. Die kleintjes een jaar in kweektanks voederen - met maïs, tarwe, soja, lijnzaad en zeewier uit België en de buurlanden - en ze zijn klaar voor verkoop. 'Nee, dit mag je geen vis uit de fabriek noemen. Bekijk het als een boerderij waar je geen varkens of kuikens maar vissen kweekt.'

We zitten nog maar aan de helft. Tegen eind volgend jaar denken we op volle capaciteit te draaien.
Stijn Van Hoestenberghe
oprichter van Aqua4C

De voorbije jaren leverde Aqua4C al aan restaurants en speciaalzaken. De omegabaars dook bijvoorbeeld ook op in 'Dagelijkse Kost' waar Jeroen Meus de vis ophemelde. Intussen verkoopt de kwekerij zo'n 1.000 kilo vis per week. Met Carrefour erbij zal dat snel stijgen naar 1.500 kilo. Ook andere supermarktketens zouden interesse tonen. 'Maar we zitten nog altijd in de opstartfase', zegt Van Hoestenberghe. 'We zitten nog maar aan de helft. Tegen eind volgend jaar denken we op volle capaciteit te draaien. Wat daarna komt, moeten we nog bekijken.'

Tomatenserre

©Thomas De Boever

Later dit jaar staat alvast een investering in de steigers om 'nog ecologischer' te worden. 'We willen een kwekerij zonder waterverbruik worden.' En daarbij speelt het tomatenbedrijf om de hoek, Tomato Masters, een cruciale rol. Nu al gebruikt de viskwekerij de restwarmte van dat bedrijf en het regenwater dat van de serres loopt voor zijn kweekbassins. Dat wordt binnenkort een tweerichtingscircuit waarbij het bassinwater met nutriënten dient als bemesting voor de serres. 

 Aqua4C mikt dit jaar op zo'n 0,6 miljoen euro omzet. Vanaf midden volgend jaar zou het bedrijf winstgevend moeten worden. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud