Belgische boeren gaan soja telen

Vlaams minister van Landbouw Joke Schauvliege bekijkt sojaplanten. ©Jonas Roosens

Voor het eerst wordt in Vlaanderen commercieel soja geteeld. Dat schept kansen voor Belgische boeren en voedingsbedrijven kunnen hun impact op het milieu verkleinen.

Vier jaar nadat de eerste testen met sojateelt in Vlaanderen begonnen, kunnen boeren vanaf nu commercieel soja telen. Die zullen ze kunnen verkopen aan bedrijven die de bonen verwerken in voeding voor mensen, zoals Alpro.

Dit jaar telen vijf boeren soja op 25 hectare, wat honderd ton soja zal opleveren. Volgend jaar moet het areaal verdubbelen.

Milieu sparen

'De resultaten van de testen zijn beter dan verwacht', zegt Vlaams minister van Landbouw Joke Schauvliege (CD&V). 'Het ogenblik om soja als nieuwe teelt in Vlaanderen uit te rollen, is aangebroken.'

De afgelopen jaren sloegen de zadenverwerker AVEVE, het Instituut voor Landbouw, Visserij en Voedingsonderzoek (ILVO) en de voedingsproducent Alpro de handen in elkaar om sojateelt in Vlaanderen mogelijk te maken. Het Belgische Alpro hoopt het milieu meer te sparen door Vlaamse soja te gebruiken. Vandaag komt 50 procent van de soja die het bedrijf gebruikt uit andere Europese landen, zoals Frankrijk, Italië, Oostenrijk en Nederland. De rest komt van over zee, uit bijvoorbeeld Canada.

Alpro maakt zuivelproducten op basis van plantaardige ingrediënten. Het bedrijf gebruikt onder andere noten, maar soja is het belangrijkste ingrediënt van de Alpro-producten. Het bedrijf, dat in handen is van het Franse Danone, heeft zijn hoofdkantoor in Gent en zijn belangrijkste fabriek in Wevelgem.

Kansen voor boeren

Dieter Peeters van AVEVE Land- en Tuinbouw wijst erop dat de sojateelt ook voor Belgische landbouwers nieuwe kansen oplevert. 'Het is een interessant gewas met zowel een financieel rendement als een meerwaarde voor de bodemkwaliteit.'

Dat is geen evidentie. Soja is een subtropische plant die in onze contreien te weinig zonlicht krijgt. Daarom is de teelt in principe minder aantrekkelijke dan die van mais of graan. Daar hebben de partners een mouw aan kunnen passen. Na jaren experimenteren weten ze welke gewassen hier wel goed groeien.

De komende jaren zal de teelt nog geoptimaliseerd worden. Zo wordt onderzocht hoe het gewas beter kan worden beschermd tegen vriesweer.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect