Belgische hondenbrokkenmaker derde groter na overname

United Petfood maakt honden- en kattenbrokken. ©REUTERS

United Petfood neemt een Spaanse concurrent over. Die is goed voor 100 miljoen euro omzet.

De Gentse dierenvoedingmaker United Petfood verstevigt zijn positie in Europa door zijn Spaanse concurrent Bynsa Group over te nemen. Dankzij de overname stijgt de omzet met bijna een derde, naar 275 miljoen euro. Bynsa produceert honden- en kattenbrokken voor Mercadona, dat met 25 procent marktaandeel de grootste supermarktketen van Spanje is.

In Centraal-Europa wordt de markt voor honden- en kattenbrokken groter. Huisdieren eten er steeds minder keukenresten en steeds meer brokken.
Dominiek Dumoulin
Voorzitter United Petfood

United Petfood is al enkele jaren op overnamejacht. Sinds 2013 nam het vier fabrieken in Frankrijk over.

De groeispurt komt niet toevallig nadat het investeringsfonds Waterland in 2016 een onbekend belang heeft gekocht. Sindsdien is het bedrijf verdubbeld. Destijds boekte United Petfood 120 miljoen euro omzet. De bedrijfswinst lag op 17 miljoen euro. Hoe de winst in 2017 evolueerde, is niet duidelijk.

Keukenresten

Ook organisch groeit het bedrijf. Dit jaar werd een gloednieuwe fabriek in Polen geopend. 'In Centraal- en Oost-Europa wordt de markt voor honden- en kattenbrokken groter', zegt zaakvoerder Dominiek Dumoulin. 'Mensen geven er hun huisdier steeds minder keukenresten en steeds meer brokken. In West-Europa groeit de markt niet meer.'

x2
Verdubbeld
Sinds Waterland in 2016 aandeelhouder werd, is United Petfood in omvang verdubbeld.

Dankzij de overname van Bynsa vergroot United Petfood zijn actieterrein. 'Bynsa doet hetzelfde als wij, maar is in andere landen actief', zegt Dumoulin. Het bedrijf zegt ook dat alle fabrieken na de overname openblijven en dat niemand zijn job verliest.

Inmiddels is United Petfood in meer dan 40 landen actief. Ook buiten Europa eten honden, katten en knaagdieren Belgische voeding van United Petfood. Het bedrijf exporteert naar Rusland, China, Japan, het Midden-Oosten, Suriname, Nigeria, Kameroen, Indonesië en Thailand.

Het bedrijf maakt alleen droge en geen natte voeding. 'Dat is een volledig ander metier', zegt Dumoulin.

40
Export
United Petfood is actief in meer dan 40 landen, waaronder Suriname, Nigeria, Kameroen, Indonesië, Thailand, China, Japan, Rusland en het Midden-Oosten.

Het bedrijf heeft geen eigen merken, maar produceert voor de huismerken van supermarktketens. 'In ons segment zijn we een vrij grote Europese speler', zegt hij. 'We nemen het op tegen merkproducenten als Nestlé en Mars.' Die laatste is bekend van Pedigree en Whiskas.

Negen fabrieken

United Petfoods werd in 1937 opgericht door Dominiek Dumoulins grootvader Michel Dumoulin en produceerde eerst veevoeder. In 1994 begon Dominiek Dumoulin voeding voor honden en katten te maken. Intussen werken 400 mensen in de negen fabrieken in Polen, Nederland, België, Frankrijk en Spanje.

Hoe het aandeelhouderschap verdeeld is, is niet helemaal duidelijk. Naast Waterland controleert ook de familie Dumoulin een deel van het bedrijf. Allicht controleert ze de meerderheid, want United Petfoods treedt naar buiten als een 'family-owned company'. Door de overname wordt ook Roger Mohr, de CEO van Bynsa, aandeelhouder van United Petfood.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud