opmerkelijk

Dertig procent minder bier gebrouwen in maart in België

Overvolle terrassen... De biersector vreest dat dit niet voor meteen zal zijn.

De bierproductie in België lag in maart 30 procent lager dan in dezelfde maand vorig jaar, meldt de federatie van Belgische brouwers. Een gevolg van de strenge coronamaatregelen.

Vele brouwerijen hebben door de impact van het coronavirus hun activiteiten gedeeltelijk of volledig stilgelegd. De zwaarste klap kwam er uiteraard midden maart, toen de regering besloot dat alle horecazaken de deuren moesten sluiten.

Het bierverbruik lag er in maart dan ook 60 procent lager dan een jaar eerder. De verkoop in de winkels nam wel toe, maar onvoldoende om de daling in de horeca te compenseren, aldus Nathalie Poissonnier, de algemeen directeur van de federatie.

Het ergste leed is nog niet geleden. 'Het is duidelijk dat de maand april nog slechter zal zijn, want de lockdown begon in maart pas in de tweede helft van de maand', zegt Poissonnier nog. Nog volgens de federatie hebben alle brouwerijen een deel van hun personeel op tijdelijke werkloosheid gezet. Ongeveer een derde van de zowat honderd bedrijven aangesloten bij de federatie lag vorige week volledig stil. 

  De brouwers vrezen dat ze hun jaarlijkse festival, telkens in het eerste weekend van september op de Grote Markt in Brussel, zullen moeten uitstellen. Dat festival lokt verspreid over drie dagen zowat 70.000 mensen, vooral buitenlanders.  De vierde editie van BXLBeerFest, een festival van artisanale bieren dat op 22 en 23 augustus zou plaatsvinden in Brussel, is alvast uitgesteld. Dat kreeg vorig jaar 6.500 bezoekers over de vloer. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud