Dure varkens kunnen Ter Beke niet stoppen

De prijzen van varkensvlees zijn sterk gestegen door de varkenspest in China. ©Hollandse Hoogte / Bart Eijgenhuijsen

De vleeswarengroep is dit jaar op weg naar een hogere winst, ondanks de hoge prijzen van varkensvlees en andere grondstoffen. Het aandeel wint vrijdagochtend ruim 7 procent in waarde.

Voor een fabrikant van charcuterie en bereide gerechten zoals lasagne was de eerste helft van 2019 niet meteen een droomperiode. Ter Beke  moest fors meer betalen voor zijn belangrijkste ingrediënten dan een jaar eerder.

De prijzen van varkensvlees worden al maanden hoog gehouden door de grote epidemie van Afrikaanse varkenspest in China, de grootste consument van varkensvlees ter wereld. Omdat de Chinezen hun vlees nu uit andere landen moeten importeren, leidde dat tot prijsstijgingen in de hele keten. Ook andere belangrijke ingrediënten als kaas, melkpoeder en sommige groenten wogen zwaarder door in de aankoopfacturen van Ter Beke.

Efficiëntie

Toch slaagt het bedrijf uit Waarschoot er blijkbaar goed in zijn marges te vrijwaren. Niet alleen de omzet steeg fors met 8,8 procent naar 358,6 miljoen euro, ook de bedrijfswinst verbeterde aanzienlijk van 5,7 naar 9,4 miljoen euro. Ook als daar enkele eenmalige meevallers en boekhoudwinsten worden uitgehaald groeit het ‘onderliggend’ bedrijfsresultaat 7,5 procent tot 10,4 miljoen euro.

Ter Beke plukt de vruchten van besparingsmaatregelen en van efficiëntieverbeteringen in zijn fabrieken. Daarnaast speelde ook een vergelijkingseffect omdat de cijfers van 2018 beïnvloed werden door hoge eenmalige kosten.

Ter Beke belooft voor het hele jaar een toename van het brutobedrijfsresultaat (ebitda) tegenover 2018. Ook als geen rekening wordt gehouden met het effect van de boekhoudregel IFRS16 - de nieuwe verwerking van leaseschulden die de gerapporteerde ebitda een boost geeft - zal de winst nog toenemen, klinkt het.

Inclusief IFRS16 heeft Ter Beke nu 121,5 miljoen euro nettoschulden, wat nog altijd iets minder is dan een half jaar eerder.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect