Duurdere voeding duwt Ter Beke in rode cijfers

De Oost-Vlaamse voedingsproducent Ter Beke moest fors meer kosten maken om fabrieken coronaproof te maken.

Het voedingsbedrijf Ter Beke duikt over het eerste halfjaar 10 miljoen euro in het rood en slikt zijn jaarprognose in. Corona sloeg toe en de varkensprijzen waren erg hoog. 'In de tweede jaarhelft normaliseert de situatie', zegt topman Francis Kint.

De omzet bleef op peil. Daarmee is het enige positieve uit de cijfers van de charcuterie- en maaltijdenmaker Ter Beke gezegd.

De maker van Come a Casa-lasagne duikt netto 10 miljoen euro in het rood. Vorig jaar zette het bedrijf nog een nettowinst van bijna 5 miljoen euro neer. Het aandeel daalde vrijdag 3,8 procent.

Thuis

'Ik ben zeker niet fier, maar ik wil ook duidelijk aangeven dat het ergste achter de rug is', zegt Ter Beke-topman Francis Kint. Het bedrijf uit het Oost-Vlaamse Lievegem kreeg een quadruple whammy en ondervond op vier fronten tegenwind.

Ik ben zeker niet fier, maar ik wil ook duidelijk aangeven dat het ergste achter de rug is.
Francis Kint
CEO Ter Beke

Het coronavirus kostte Ter Beke 5,1 miljoen euro brutobedrijfswinst (ebitda). In maart en april bleef 15 tot 25 procent van het personeel thuis. 'Daarom moesten we tijdelijke werknemers aannemen en die hebben een lagere productiviteit', zegt Kint. 'We vertraagden onze productielijnen om het absenteïsme op te vangen. Onze planning raakte ook in de war omdat de vraag van onze klanten, de supermarkten, volatiel was. Zij werden geconfronteerd met hamsteraars.'

Een Engels dochterbedrijf moest anderhalve maand de deuren sluiten. 'De fabriek is goed voor 50 miljoen euro omzet, waarvan 70 procent aan de horeca. Die was door corona dicht', zegt Kint.

Varkensprijs

Daarnaast waren vooral de fors gestegen voedingsprijzen een kwelduivel. De varkensprijs bevond zich al precorona op een historisch hoog niveau. 'Ik zit al jaren in de sector en ik heb nog nooit zulke hoge prijzen gezien', zegt Kint.

'Hoge grondstofprijzen kunnen we nooit volledig recupereren van de supermarkten', zegt hij. 'Gelukkig zijn de varkensprijzen de afgelopen weken fors gedaald.'

Hoge grondstofprijzen kunnen we nooit volledig recupereren van de supermarkten.
Francis Kint
CEO Ter Beke

Listeria

Ter Beke voerde ten slotte een herstructurering in Nederland versneld door, wat het resultaat voort drukte. De herstructurering is een voortvloeisel uit de listeria-uitbraak bij het dochterbedrijf Offerman in oktober vorig jaar.

Er zijn lichtpuntjes. Ter Beke sloot de jaarhelft af met een lagere schuldgraad (26,4%). 'En in de tweede jaarhelft zullen onze prestaties beter zijn', zegt Kint. 'De normaliteit is teruggekeerd. De horeca blijft nog wat achter, maar de verkoop in de supermarkt ligt hoger. Daarbij komen de effecten van de besparingen die we doorvoerden.'

Toch slikt het bedrijf zijn eerdere jaarprognoses in. Dit jaar wilde Ter Beke de ebitda van 2018 - 50,2 miljoen euro - overtreffen. 'Die vooruitzichten laten we los', zegt Kint. De vraag of Ter Beke het jaar afsluit met winst of verlies beantwoordt Kint liever niet. 'We geven geen nieuwe guidance.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud