Eierprijs verdubbeld door schaarste

In Nederland is nog steeds 30 procent van de leghennenbedrijven geblokkeerd door de fipronilcrisis. ©ANP

Koekjesbakkers, spaghettimakers en mayonaisefabrikanten voelen nu pas de gevolgen van de fipronilcrisis. De eierprijs voor de industrie ligt dubbel zo hoog als normaal.

Gemiddeld 10 euro moeten bedrijven die eieren verwerken tegenwoordig betalen voor 100 eieren, en niet 6 zoals normaal. Dat komt doordat er een groot tekort aan eieren is. 'We kunnen simpelweg niet genoeg eieren leveren aan onze klanten', zegt Johan Van Bosch, de algmeen secretaris van de Unie van de Belgische Eiproductenindustrie.

De zes bedrijven die bij hem aangesloten zijn - de zogenaamde eierbrekerijen - krijgen eieren van boeren en klutsen die. Ze leveren de eieren in vloeibare of poedervorm aan de Lotussen, Ter Bekes en Devos & Lemmensen van deze wereld.

Prijzen niet doorrekenen

De brekerijen kunnen de hoge prijzen niet doorekenen aan de voedingsbedrijven. 'Met hen spreken we jaarcontracten af. En de huidige hielden natuurlijk geen rekening met de firponilcrisis en de gevolgen ervan', zegt Van Bosch.

Volgens mij zal de schaarste nog tot de lente van 2018 duren.
Johan Van Bosch
algemeen secretaris Unie van de Belgische Eiproductenindustrie

Dat de fipronilcrisis pas nu gevolgen heeft voor de sector is opvallend, want ze dateert al van afgelopen zomer. Het is deels te verklaren doordat er wat tijd zit tussen het moment waarop een hen haar ei legt en het moment waarop u het in de vorm van een gebakje eet.

'De schaarste is ook te verklaren doordat in Nederland - een grote exporteur van eieren - nog steeds 30 procent van de leghennenbedrijven geblokkeerd is. Ook in Italië is dat zo', zegt Van Bosch.

Kippen afmaken

Dat er maanden na het uitbreken van de crisis nog steeds bedrijven geblokkeerd zijn in Nederland, komt doordat de meeste Nederlandse boeren wachten tot de fipronil in hun kippen op natuurlijke wijze is verdwenen. 'En dat duurt langer dan ze hadden verwacht. Belgische landbouwers kozen ervoor om hun kippen te slachten en nieuwe kuikens te kopen. Die moeten nog opgroeien. Volgens mij zal de schaarste nog tot de lente van 2018 duren.'

De sector hoopt nu dat minister van Landbouw Denis Ducarme (MR) hen financieel te hulp schiet. 'De minister wil ons tegen eind dit tegemoet komen met een koninklijk besluit. De gesprekken zijn bezig.'

Maar Van Bosch vreest dat niet alle schade zal worden vergoed. 'We zullen wellicht vergoed worden voor de eieren die we verwerkt hadden en hebben moeten terugroepen, de tests op fipronil en de vernietiging van producten die hier nog opgeslagen lagen. Maar of we een schadeverdoeding zullen krijgen voor producten die zelf een schadeclaim van ons eisen omdat we niet in hun behoefte kunnen voorzien, is nog niet duidelijk.'

Afgelopen zomer barstte het fipronilschandaal los. Bij verschillende landbouwbedrijven in België en Nederland werden besmette eieren aangetroffen, nadat de landbouwers hun stallen hadden laten reinigen met het giftige product. Duizenden eieren werden uit de supermarkten genomen en tientallen boerderijen werden geblokkeerd. Tot in China en Zuid-Korea werden met fipronil besmette eieren aangetroffen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud