opmerkelijk

Geluid bij het openen van een drankblikje kan niet beschermd worden

©REUTERS

Het Gerecht van het Europees Hof van Justitie heeft zich voor het eerst gebogen over de inschrijving van een audiofragment als klankmerk. De Ierse aanvrager vangt bot.

De Ierse producent van drankblikjes en -flesjes Ardagh vroeg bij het bureau voor intellectuele eigendom van de Europese Unie (EUIPO) een wettelijke bescherming aan van een zogenaamd klankteken.

Daarvoor diende het bedrijf een audiofragment in waarin het geluid van het openen van een metalen drankblikje te horen is, gevolgd door een stilte van één seconde en negen seconden durend gebruis.

Het EUIPO wees de aanvraag af, omdat Ardagh zich met het aangevraagde merk niet kon onderscheiden van andere producten in de drankensector. Het bedrijf vocht de beslissing aan bij het Hof van Justitie van de Europese Unie.

Niet onderscheidend

Ook daar vangt Ardagh nu bot. In zijn arrest oordeelt het Gerecht van het Europees Hof van Justitie dat het klankmerk geen onderscheidend vermogen heeft.

Het geluid dat ontstaat bij het openen van een blikje is 'een louter technisch en functioneel element' en de klankelementen hebben 'geen enkel intrinsiek kenmerk op basis waarvan het relevante publiek deze kan opvatten als een aanduiding van de commerciële herkomst van de waren', luidt het.

'Deze elementen zijn niet voldoende pregnant om zich te onderscheiden van vergelijkbare geluiden die door dranken worden gemaakt.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud