Hein Deprez: 'Deal rond Dole goed voor hele sector'

Hein Deprez is de eigenaar en de CEO van Greenyard uit Sint-Katelijne-Waver. ©Brecht Van Maele

Groenteondernemer Hein Deprez is niet teleurgesteld, nu zijn voormalige overnameprooi Dole Food in zee gaat met een Ierse concurrent.

Het Ierse fruit- en groentebedrijf Total Produce   koopt 45 procent van zijn concurrent Dole Food. Die Amerikaanse multinational onderhandelde een maand geleden nog exclusief over een overname door zijn Belgische sectorgenoot Greenyard , die in handen is van de Belg Hein Deprez. Maar die gesprekken draaiden op niets uit.

Deur op kier

Na de mislukte overname hield Deprez de deur nog op een kier, maar nu kiest Deprez' gegeerde bruid voor een ander. 'Toch ben ik niet teleurgesteld', reageert hij in een gesprek met De Tijd. 'De deal rond Dole is zelfs heel positief voor de sector. Ze toont dat de consolideringsgolf zich onverminderd doorzet. Dat creëert ook voor ons mogelijkheden. Wanneer een deur dicht gaat, gaat er ergens een andere open.'

Als er een deur dicht gaat, gaat er ergens anders één open.
Hein Deprez
CEO Greenyard

Greenyard is een bedrijf dat op dertig jaar uitgroeide van een kleine champignonkwekerij tot een van de grootste fruit- en groentebedrijven van Europa. Deprez, die samen met zus Veerle 49 procent van het bedrijf controleert, heeft ook de ambitie om in Noord-Amerika een van de topspelers te worden. Als de overname van Dole was gelukt, zou het bedrijf een kwantumsprong zetten in de VS.

Greenyard verkoopt verse en bevroren groenten en fruit aan supermarkten in 25 landen en doet hetzelfde met groenten en fruit in blik en potten. Het bedrijf boekte in 2016 4,25 miljard euro omzet en stelt 9.000 mensen tewerk.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud