Advertentie

Hein Deprez (Greenyard): 'Verlies beurswaarde pijnlijke zaak'

Greenyard-CEO Hein Deprez slaat mea culpa. 'We hebben niet goed gecommuniceerd over de listeriazaak.' ©Brecht Van Maele

Om zijn hoge schuldgraad te verlagen wil Greenyard gebouwen en divisies verkopen. Daarvoor overweegt CEO Hein Deprez sale-and-lease-backoperaties, bleek op de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering.

'U bent actief met potgrond en vorig jaar nog heeft u een champignonbedrijf gekocht. Zou u beide misschien niet beter verkopen, nu het slechter gaat? Behoren die divisies wel tot de kerntaken van een fruit- en groentebedrijf zoals Greenyard?'

De aandeelhouders van de Belgische pan-Europese groente- en fruitverkoper Greenyard  wiepen het bedrijf vrijdag enkele suggesties toe in het hoofdkantoor in Sint-Katelijne-Waver. 'We bekijken onze activiteiten momenteel volop', antwoordde hoofdeigenaar en CEO Hein Deprez. 'Ik hoor wat u zegt.'

Weinig taboes

Voor Greenyard zijn er duidelijk weinig taboes in de strijd om het bedrijf weer vlot te trekken nu het moeilijk gaat. Greenyard verkeert in een perfecte storm. De winst staat danig onder druk. Het bedrijf verwachtte oorspronkelijk in het huidige boekjaar 10 procent meer winst te zullen boeken, maar gaat nu uit van een daling van 25 procent.

Doordat supermarkten lagere prijzen eisen, het warme zomerweer een deel van de oogst vernietigd heeft en een besmetting met de listeriabacterie in een Hongaarse fabriek van Greenyard in verband werd gebracht met negen overlijdens, staat de winst van Greenyard onder druk.

Doordat de winst afneemt stijgt de schuldgraad van het bedrijf naar meer dan 3,5 keer de brutobedrijfswinst (rebitda). Dat is een probleem, want met de banken had Greenyard afgesproken dat de schuldgraad niet groter mag zijn dan 3,5.

Vrijdag slaagde Hein Deprez erin om tijd te kopen. Greenyard is erin geslaagd de banken te overtuigen tot maart volgend jaar tijdelijk een hogere schuldgraad toe te staan.

Om de banken welwillend te stemmen, heeft Greenyard enkele toegevingen moeten doen. 'Er zijn extra kosten en er is een impact op de intresten', zei operationeel directeur Carl Peeters. 'We kunnen daar niet meer over kwijt.' Volgens CEO Deprez is de impact beperkt. 'De banken hebben geen gebruik gemaakt van de situatie waarin we ons bevinden en daarvoor zijn we hen dankbaar.'

Sale-and-lease-back

Om de schuldgraad te doen dalen wil Greenyard bedrijfstakken verkopen, besparen in de fabrieken en investeringen uitstellen. Daarnaast wil het bedrijf ook gebouwen verkopen om ze nadien terug te huren van de koper. Met zulke sale-and-lease-backoperaties krijgt Greenyard heel wat geld binnen, maar moet het wel huur betalen voor zijn gebouwen. 'We merken dat er in de markt veel interesse is om sale-and-lease-backoperaties op poten te zetten', aldus Deprez.

Het is onmogelijk om de kans op een listeriabesmetting tot nul te herleiden. Maar dat duidelijk maken is moeilijk.
Hein Deprez
CEO Greenyard

'Is dat wel een goed idee?', opperde een aandeelhouder 'Je moet dan extra huur betalen. Gelijkaardige sale-and-lease-backoperaties door de Belgische staat zijn op een sisser afgelopen.'

Daarop repliceerde Deprez dat de baten de kosten overtreffen. Bovendien lijkt het bedrijf weinig keuze te hebben. 'We willen zelf aan het stuur zitten. We wensen niet dat de banken naar ons toekomen om te zeggen wat we moeten doen', zei voorzitter Koen Hoffman, waarna zijn uitspraak door een aandeelhouder wat plastischer werd vertaald: 'Het is beter dat je moet luisteren naar een verhuurder dan naar de banken die het roer overnemen.'

Verlies beurswaarde

Een aandeelhouder wees Deprez en co ook op het feit dat Greenyard het bedrijf is dat sinds de piek van de Bel 20 op 22 januari het meest van zijn beurswaarde heeft verloren op de Brusselse beurs. Een triest record, aldus de man. 'Dat is inderdaad een pijnlijke zaak', antwoordde Deprez.

Hij wees erop dat zijn bedrijf in het afgelopen jaar een ware rollercosterrit heeft gereden. 'Een jaar geleden waren we aan het onderhandelen over de overname van de Amerikaanse fruitreus Dole. Tot mijn grote spijt is dat in december 2017 uitgelekt (waardoor de keurs fors steeg, red.).' In januari liepen de overnamegesprekken spaak, waarna het aandeel fors waarde verloor. 'Toen zijn er uitzonderlijke dingen gebeurd', zegt Deprez, verwijzend naar de listeriabesmetting.

Complex

Deprez vroeg de aandeelhouders om begrip. 'We kregen kritiek voor onze communicatie. Maar het is wel makkelijk om – zoals enkele media-experts gedaan hebben - je mening te geven over iets waarvan je niet voldoende op de hoogte bent. Listeria zit overal en dit soort zaken kunnen altijd gebeuren. Een nulrisico bestaat niet', klonk het.

'Enkele andere spelers uit onze sector zeiden in de pers dat er bij hen geen kans is op een listeriabesmetting, maar dat is niet zo', voegde Deprez er nog aan toe. 'Het is onmogelijk om een kans op besmetting tot nul te herleiden. Maar het is onmogelijk om dat duidelijk te maken aan de markt. Net zoals heel wat andere elementen van deze complexe zaak moeilijk over te brengen waren.'

Om het besmettingsrisico te verlagen, heeft Greenyard zijn controlemechanismes verstrengd. De Hongaarse fabriek is sinds enkele weken ook weer in gebruik.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud