Kaalslag dreigt voor horeca in steden

In de hypothese dat ze over een week herstarten en meteen de helft van hun vroegere omzet halen, zit eind augustus nog altijd een kwart in de problemen. ©Photo News

Na de heropening zal een kwart van de horecazaken nog flirten met het faillissement. Roeselare besliste al lokale taksen op te schorten en lanceerde de santébon: wie in de stad winkelt, krijgt stempels op een spaarkaart. Een volle kaart geeft recht op een consumptie bij een Roeselaarse horecazaak.

De Groote Witte Arend, een iconische brasserie in de Antwerpse binnenstad, legde deze week de boeken neer. Simulaties van de data-expert Graydon leren dat veel horecazaken dat voorbeeld dreigen te volgen, zelfs als ze over een week de deuren weer mogen openen.

Meer dan de helft van de Vlaamse horecazaken zit in de gevarenzone. In de hypothese dat ze over een week herstarten en meteen de helft van hun vroegere omzet halen, zit eind augustus nog altijd een kwart in de problemen. Dat betekent dat ze op zoek moeten naar extra geld.

©Mediafin

In de grote steden komt die klap extra hard aan. Dat komt omdat de handelshuur er hoger ligt, zegt de Gentse schepen van Handel Sofie Bracke. Horeca-uitbaters hebben er veel vaker de volledige omzet van vroeger nodig om het hoofd boven water te houden. De ravage dreigt het grootst te worden in Roeselare, Genk, Kortrijk, Hasselt en Aalst.

Het toont hoe de coronaschok de lokale economie in de stadscentra onderuit kan halen. Niet alleen de horeca is er geconcentreerd, ook de culturele sector en veel evenementen. ‘Ergens is het logisch dat de plekken waar mensen elkaar fysiek ontmoeten, de stadscentra, het hardst geraakt worden’, zegt Kris Declercq (CD&V), de burgemeester van Roeselare.

Toerisme

In steden als Gent zijn veel horecazaken ook afhankelijk van het toerisme en hebben ze een groot deel van het hoogseizoen van het studentenjaar gemist, merkt Bracke op. ‘Het maakt steden extra kwetsbaar.’

Roeselare besliste al lokale taksen op te schorten en lanceerde de santébon: wie in de stad winkelt, krijgt stempels op een spaarkaart. Een volle kaart geeft recht op een consumptie bij een Roeselaarse horecazaak.

De federale regering legde vrijdag een pakket steunmaatregelen op tafel, maar voegde daar voorstellen aan toe om de horeca en de evenementensector extra te stutten. De plannen gaan van een tijdelijke btw-verlaging naar 6 procent over horecacheques tot het volledig fiscaal aftrekbaar maken van bedrijfsuitgaven voor evenementen en op restaurant gaan. 

De tien partijen die de regering volmachten verleenden, beslissen vandaag welke plannen groen licht krijgen.


Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud