Advertentie

Limburgse wijn beschermd vanaf 2018

Vorig jaar kreeg de Belgische wijnoogst een zware klap voor vriesweer. Ook dit jaar zal de oogst tegenvallen. ©Dieter Telemans

Tegen het einde van dit jaar zal de Europese Commissie wijn uit de Limburgse Maasvallei officieel erkennen.

'De procedure van de Europese erkenning van wijn uit Maasvallei Limburg zit in een eindfase en zou normaal gezien rond moeten zijn tegen de jaarwisseling', zegt minister van Economie Kris Peeters (CD&V). Door de erkenning mag niet elke wijnmaker zomaar claimen dat zijn wijn afkomstig is uit 'Maasvallei Limburg'.

Enkel wijnboeren uit het afgebakende gebied mogen de omschrijving gebruiken. De Maasvallei begint in Lanaken en gaat zo via Maasmechelen, Dilsen-Stokkem en Maaseik de Nederlandse grens over naar Roermond.

Vijfde erkende Vlaamse wijn

Als de erkenning er komt krijgt Vlaanderen zijn vijfde wijn met een 'beschermde oorsprongsbenaming'. Hagelandse, Haspengouwse, Heuvellandse en Vlaamse mousserende wijn zijn nu al erkend door Europa.

We moeten fier zijn op onze Belgische wijn en ook in onze eigen horeca wijn van eigen bodem aanbieden.
Kris Peeters
Minister van Economie (CD&V)

De Maasvallei omvat een gebied in Belgisch- én Nederlandse Limburg. 'Daarmee zal de wijn uit Maasvallei Limburg de eerste grensoverschrijdende appelatie zijn', zegt Peeters. 'Door een erkenning wordt het intellectuele eigendomsrecht van de boeren uit de streek beter beschermd.' Hij roept tegelijk Belgische horecaondernemers op om meer wijn van eigen bodem aan te bieden.

Het erkenningsproces sleept al enkele jaren aan. In juni 2015 dienden de boeren uit de streek hun erkenningsaanvraag in bij de Vlaamse overheid. Na diens goedkeuring belandde het dossier op de tafel van de Europese Commissie.

Oogst vernield

België produceert al enkele jaren steeds meer wijn. Maar vorig jaar was er een drastische terugval.

Door koud en nat weer viel de oogst zwaar tegen. In 2015 maakten de Belgische boeren 1 miljoen liter wijn en dat was een absoluut record. In 2016 viel de productie terug tot 754.000 liter wijn.

De oppervlakte waarop boeren wijnranken hadden geplant nam vorig jaar wel opnieuw toe. In 2015 besloegen Belgische wijnboeren 221 hectare en vorig jaar 259 hectare.

Voor dit jaar ziet het er niet goed uit. In april kregen de Belgische wijnboeren te kampen met vriesweer. Veel wijnboeren zagen de helft van hun druivenoogst verloren gaan.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud