Lotus Bakeries-voorzitter wordt voorman Belgische voeding

Jan Vander Stichele is sinds 2016 de voorzitter van het beursgenoteerde familiebedrijf Lotus Bakeries. ©EPU RAF

Jan Vander Stichele wordt de voorzitter van Fevia, de federatie van de Belgische voedingsbedrijven. Hij wil een oplossing voor de dalende binnenlandse verkoop en de honderden openstaande vacatures.

Sinds 2016 is Vander Stichele de voorzitter van de Belgische beursgenoteerde koekjesbakker Lotus Bakeries  . De burgerlijk ingenieur-econoom is een aangetrouwde neef van Jan Boone, de CEO van het familiebedrijf Lotus Bakeries.

Als voorzitter van Fevia verdedigt hij de belangen van alle Belgische voedingsbedrijven. Dat doet hij samen met Fevia-CEO Bart Buysse.

Verbetering nodig

Het Fevia-duo en de aftredende voorzitter, Belgisch Coca Cola-topman Jean Eylenbosch, presenteren dinsdag een verlanglijstje aan de Belgische regering. 'De Belgische voedingsindustrie doet het goed, maar er zijn verbeteringen nodig.'

2,2%
Daling
Belgische voedingsbedrijven verkopen meer dankzij de export. In eigen land daalde de consumptie vorig jaar met 2,2 procent.

Tussen 2015 en 2017 dikte de omzet van de volledige sector met 4 miljard euro aan tot 52,6 miljard euro, maar in eigen land verkochten de bedrijven vorig jaar 2,2 procent ton minder.

Fevia wijt dat aan de hoge belastingen en accijnzen in Belgiƫ. 'Doordat voedingsproducten 10 tot 15 procent goedkoper zijn over de grens winkelen meer mensen in het buitenland.'

Arbeidskrapte

De organisatie klaagt ook aan dat voedingsbedrijven onvoldoende personeel vinden. 'We hebben 1.500 vacatures en elke dag komen er 36 bij', zegt Eylenbosch. 'De overheid - het onderwijs en de VDAB - helpen ons nu al, maar er is meer nodig. Meer mensen moeten aangemoedigd worden om in de voedingssector te werken als arbeider, technicus of operator.'

De regering heeft nog veel werk: de gevolgen van de brexit, de energievoorziening in de winter, de opvolging van de taxshift.
Jan Vander Stichele
Voorzitter Fevia

De dreigende val van de regering maakt Fevia ongerust, zegt Vander Stichele. 'Er ligt nog veel werk op de plank: de gevolgen van de brexit, de energievoorziening in de winter, de opvolging van de taxshift...'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect