Milieumaatregelen doen Chinese kaviaarproductie 40 procent krimpen

Willy Verdonck (foto) en zijn kompaan Flor Joosen zijn de enige kaviaarkwekers van BelgiĆ«. ©Wim Kempenaers

De Chinese overheid legt de vervuilende productie van kaviaar in meren aan banden. China is de grootste kaviaarproducent ter wereld.

De Chinese kaviaarproductie zal 20 tot 40 procent krimpen doordat de Chinese overheid viskwekerijen sluit. Dat zeggen getroffen kwekers aan het vakblad Undercurrent.

Met 30 tot 40 procent marktaandeel zijn de Chinezen de grootste kaviaarmakers ter wereld. Belgiƫ is na de VS, Duitsland, Rusland en Frankrijk de grootste afnemer van Chinese kaviaar.

400
Prijzen
De internationale groothandelsprijzen halveerden door de opkomst van de Chinezen naar 400 euro per kilo.

'De Chinese overheid verbiedt het om nog steuren (de vissen die kaviaar produceren) te kweken in kooien in meren. Alle kaviaar moet op termijn in bassins op het land gemaakt worden', zegt Willy Verdonck van de enige Belgische kaviaarproducent Aqua Bio uit Turnhout.

Het verbod komt er door milieuredenen. 'De mest van de steuren vervuilt het water. Bovendien zijn het vaak uitheemse vissen, uit Rusland. Als die tijdens een storm uit hun kooien breken, is dat slecht voor de biodiversiteit. Kweken in meren is populair, omdat kwekers niet moeten investeren in waterzuiveringssystemen.'

Prijzen

Hoewel China de grootste kaviaarproducent ter wereld is, verwacht Verdonck niet dat de internationale prijzen fors stijgen. 'In de hele wereld wordt jaarlijks 420 ton kaviaar geproduceerd en China is goed voor zo'n 120 ton. De impact van de Chinese maatregelen is al bij al beperkt.'

In de hele wereld wordt jaarlijks 420 ton kaviaar geproduceerd. China is goed voor zo'n 120 ton.
Willy Verdonck
Kaviaarproducent Aqua Bio

In enkele jaren tijd zijn de Chinezen vanuit het niets de grootste producent geworden. Ze namen de leidende rol over toen Iran en Rusland op hun retour raakten. Die haalden de kaviaar uit de steuren in de Kaspische Zee.

Michelin-restaurants

De Chinese kaviaar staat ook in toprestaurants op het menu. 21 van de 26 Parijse Michelin-restaurants serveren Chinese kaviaar, meldt het persbureau Bloomberg. Ook in de vliegtuigen van Lufthansa is hij te eten.

De internationale prijzen daalden door de opkomst van de Chinezen fors. 'De groothandelsprijs zakte van zo'n 800 euro per kilo aan het begin van de jaren 2000 naar zo'n 400 euro nu', zegt Verdonck.

Het Belgisch Bio Aqua vraagt wat hogere prijzen aan zijn klanten. 'Dat kunnen we omdat we een constante kwaliteit garanderen. Wij kweken zuivere steursoorten, terwijl Chinese concurrenten met hyrbiden (bastaarden) werken.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect