Nederland bant Sprite met suiker

Nederland haalt de klassieke Sprite uit de winkelrekken omdat die teveel suiker bevat. ©AFP

In Nederland wordt maandag de frisdrank Sprite uit de winkelrekken gehaald. Coca-Cola zal er alleen nog de suikerarme Sprite Zero verkopen. Een wereldprimeur.

Coca-Cola beslist om niet langer de suikerrijke Sprite aan te bieden in Nederland, omdat steeds meer consumenten voor de varianten met minder suiker kiezen. Nederland is het eerste land waar dit zo drastisch gebeurt. Volgens Coca-Cola is het land zeer gezondheidsbewust, waardoor het een goede testcase is. 'Als het hier een succes wordt, staan er waarschijnlijk honderd andere landen klaar om hetzelfde te doen', zegt Richard Schlasberg, country manager van Coca-Cola Nederland, in Het Financieele Dagblad.

Coca-Cola gaat zeer ver in Nederland: Sprite Zero wordt er simpelweg Sprite, waardoor het eigenlijk de klassieke Sprite van vroeger vervangt.

Suikertaks

Ons land probeerde vorig jaar enkele maanden een suikertaks uit, om te zien of consumenten hierdoor minder frisdranken zouden drinken, maar dat bleek niet echt een succes. De suikertaks werd uiteindelijk weer afgeschaft, want de inning had geen positieve impact op de volksgezondheid.

148,8 liter
De hoeveelheid water die de Amerikanen per hoofd gemiddeld dronken vorig jaar. Dat is voor het eerst meer dan het volume frisdrank (145,7 liter).

Het is dus veeleer aan de producenten, zoals Coca-Cola, om het suikergehalte te verminderen en zo obesitas te helpen terugdringen. De Belgische frisdrankenproducenten sloten eerder dit jaar een convenant af met de overheid, waar ze beloven stilaan suiker af te bouwen in de frisdranken. Een voorbeeld hiervan is de verkoop van frisdranken in automaten op scholen. Die moeten de komende jaren meer calorie-arme varianten gaan bevatten en ook meer worden vervangen door gewoon water.

Water en geen frisdrank

Vandaag raakte trouwens bekend dat de Amerikanen voor het eerst in decennia meer water drinken dan frisdranken. Ze kochten vorig jaar per hoofd gemiddeld 148,8 liter water, tegenover 145,7 liter frisdranken. In de jaren negentig verbruikten de Amerikanen gemiddeld 190 liter frisdrank per jaar.

Lees verder

Gesponsorde inhoud

Partner content