Advertentie
Advertentie
opmerkelijk

Netwerk van wijnfraudeurs opgerold

© Dominic Verhulst

De Italiaanse politie heeft, in samenwerking met de Europese politiedienst Europol, een bende ontmaskerd die goedkope wijnen met valse etiketten aan hoge bedragen verkocht.

In Italië is wijnfraude op grote schaal aan het licht gekomen. Een netwerk van wijnhandelaren verkocht dure en exclusieve wijnen via een online winkel, maar onderzoek heeft uitgewezen dat het om oplichterij gaat. In werkelijkheid werden de flessen, die chique etiketten droegen, gevuld met goedkope wijn.

'Behalve in Italië circuleerden de valse wijn ook in België, Frankrijk, Duitsland, Spanje en de Verenigde Staten. Voor de magnumflessen van anderhalve liter werd tot 1.000 euro gevraagd', zegt Europol in een persbericht.

Voor de lege wijnflessen - met de authentieke etiketten - werkte het netwerk samen met 'twee individuen uit de voedselindustrie', die de flessen recupereerden bij restaurants. 'Daarna werden de flessen verzegeld met kurken en nagemaakte capsules. De daders werkten met verpakkingsfolie en valse garantiezegels om het verschil te verdoezelen.'

Opspeuren

Europol kon de organisatie online opspeuren. 'Zodra iemand van het netwerk contact legde met een koper via het e-commerceplatform breidden de vervalsers hun promotie-aanbiedingen nog verder uit, waardoor de prijzen veel lager waren dan gewoonlijk op de markt.' In acht Italiaanse provincies vonden huiszoekingen plaats.

Namaak met topwijnen komt regelmatig voor. Heel wat topdomeinen investeren in technologische snufjes om de juistheid van hun wijn te herkennen. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud