Advertentie
Advertentie

'Ook de komende jaren groeit de winst van Greenyard'

Hein Deprez (links) en Marc Zwaaneveld, de CEO's van Greenyard. ©Frank Toussaint / Greenyard

Greenyard laat zijn schuldencrisis achter zich. Het fruit- en groentebedrijf verhoogt opnieuw zijn winstvoorspellingen. 'Er is inflatie door corona, maar dat kunnen we aan', zeggen de CEO's Hein Deprez en Marc Zwaaneveld.

Greenyard mikt voor het boekjaar dat in maart eindigt op een schuldenlast die 2,5 keer hoger is dan de brutobedrijfswinst (ebitda). Dat is minder dan de 2,9 waarmee het beursgenoteerde bedrijf van Hein Deprez het boekjaar 2020-2021 eindigde.

De essentie

  • Greenyard, dat fruit en groenten verkoopt aan supermarkten in heel Europa, laat de moeilijke jaren achter zich.
  • Het bedrijf kampte met een hoge schuldenberg na een fusie- en overnameparcours.
  • Vorig jaar daalde de schuldgraad naar 2,9 keer de ebitda, tegenover 7,1 keer in 2018.
  • Het bedrijf wil zijn schulden verder afbouwen en de winst laten stijgen, want de nettowinst is nog klein.

'Het was een speciaal jaar', zegt Deprez dinsdag op de presentatie van de recentste jaarcijfers. 'Door corona is de aandacht voor gezonde voeding nog belangrijker geworden. En wij staan in het midden van die trend.'

Komt het door corona dat de omzet met 8,7 procen steeg naar 4,4 miljard euro en de aangepaste ebitda met 17,6 procent naar 156,9 miljoen euro? Toch niet, zegt Deprez. Corona leidde tot een boost van de verkoop in de supermarkten, waar Greenyard het gros van zijn omzet boekt. 'Maar wat we gewonnen hebben, hebben we ook weer verloren. Onze diepvries- en conservengroenten verkopen we ook aan de horeca en bedrijfscateraars, die hard getroffen werden door het virus', zegt Deprez. In 2019 boekte de diepvries- en conservenafdeling 20 procent van haar omzet bij de horeca en cateraars, in 2020 was dat 13 procent.

Aan meer winst heeft corona het bedrijf al helemaal niet geholpen. 'Corona veroorzaakte ook meer kosten', zegt mede-CEO Marc Zwaaneveld, verwijzend naar de gezondheidsmaatregelen die het bedrijf in zijn fabrieken moest doorvoeren.

Nauwere samenwerkingen met de supermarkten verklaren volgens de CEO's de groei. De jongste twee jaar sloot Greenyard verregaande samenwerkingen met de supermarktketens Albert Heijn, Carrefour België, het Britse Tesco en het Duitse REWE. Sinds vorig jaar levert Greenyard ook bijna alle groenten van Delhaize.

Die samenwerkingen zijn intussen goed voor 70 procent van de omzet van de afdeling verse groenten en fruit, die op haar beurt goed is voor 80 procent van de groepsomzet. De versafdeling zag de verkoop vorig jaar met 10,1 procent stijgen. Dat tempo lag dubbel zo hoog bij de supermarkten waarmee Greenyard nauw samenwerkt.

Schuldencrisis

De stijgende omzet en winst zijn goed nieuws voor Greenyard. Het bedrijf herstelt van een schuldencrisis na fusies en overnames. In het boekjaar 2018-2019 had Greenyard 456 miljoen euro schulden. Dat was 7,1 keer de toenmalige brutobedrijfswinst (ebitda). Vorig jaar daalde de schuldenberg van 425,6 naar 339,9 miljoen euro. Dat bereikte het bedrijf door bedrijfsafdelingen te verkopen en door een kapitaalinjectie van 50 miljoen euro door de ondernemers Marc Coucke en Joris Ide.

2,9
Schuldgraad
Vorig boekjaar was de schuldenlast 2,9 keer groter dan de ebitda. Op het hoogtepunt van Greenyards schuldencrisis in 2018 was dat 7,1.

Dit jaar werkt het bedrijf voort aan de schuldafbouw. 'We willen naar een schuldgraad tussen 2 en 2,5', zegt Zwaaneveld. De lat voor het einde van het huidige boekjaar ligt op 2,5.

Dat verklaart waarom het bedrijf maandag aankondigde dat het zijn Nederlandse champignonfabriek voor 17 miljoen euro verkoopt. Eerder verkocht Greenyard al zijn potgrondtak, zijn Portugese transporteur, zijn Britse bloementak en een Hongaarse fabriek.

Maar aan die verkoopgolf lijkt een einde te zijn gekomen. 'Uitsluiten dat we iets verkopen, doe ik niet. Maar het is nu niet meer aan de orde', zegt Zwaaneveld.

Om zijn schuldgraad verder te verlagen mikt het bedrijf voor dit jaar op 165 miljoen brutobedrijfswinst, meer dan de originele prognose van 160 miljoen. 'Voor de langere termijn - maart 2025 - mikken we op 190 miljoen euro ebitda', zegt Zwaaneveld.

Greenyard verwacht dat de omzet blijft stijgen. 'De mensen kopen nog steeds meer fruit dan voor covid', zegt Zwaaneveld. 'De trend naar gezondere voedingspatronen zet door.'

De partnerschappen met de supermarkten moeten ook tot verdere groei leiden. 'We willen de bestaande samenwerkingen uitbreiden, maar ook nieuwe aangaan', zegt Deprez.

Nog geen dividend

Een hogere omzet moet niet alleen leiden tot een hogere ebitda en een lagere schuldgraad, maar ook tot een hogere nettowinst. Vorig jaar boekte Greenyard 1,2 miljoen euro winst. Dat is beter dan het eerdere verlies van 68 miljoen euro, maar nog niet voldoende om opnieuw een dividend uit te betalen.

In onze sector is er amper inflatie, want de productie is tijdens corona blijven doorgaan. Een boom stopt niet met groeien en je moet oogsten.
Hein Deprez
Oprichter en CEO Greenyard

Voor de postcoronawereld is Greenyard niet bang. In verschillende sectoren kreunen bedrijven door duurdere grondstoffen of zelfs tekorten. 'Maar daar hebben wij amper last van', zegt Deprez. 'Anders dan in andere sectoren zijn wij blijven produceren. Tegen een boom kun je niet zeggen: 'Stop met groeien.' Ook is niet oogsten geen optie. Doordat de fruit- en groenteproductie tijdens corona onverminderd is doorgegaan, zijn er geen tekorten. De markt is zelfs deflatoir.'

Toch stijgen sommige kosten, bijvoorbeeld die voor zeecontainers. 'Maar dat hindert ons niet in onze groeiambities', zegt Zwaaneveld. 'We kunnen het perfect managen.'

Bonus voor Zwaaneveld, Deprez bedankt

Greenyards mede-CEO Marc Zwaaneveld kreeg vorig boekjaar een vast loon van 750.000 euro. Daarbovenop kreeg hij een bonus van 487.500 euro.

Hein Deprez, mede-CEO en grootaandeelhouder, kreeg een vast loon van 600.000 euro. Deprez verdiende minder dan Zwaaneveld omdat hij afzag van een loonsverhoging. Hij bedankte ook voor een bonus.

Daarnaast kreeg Zwaaneveld op 14 februari 200.000 aandelenopties. Ook in het verleden kreeg hij er. Volgens de krant De Standaard verdiende Zwaaneveld op papier tussen 2019 en begin dit jaar 4 miljoen euro door aandelenopties te gebruiken.

Zwaaneveld kwam twee jaar geleden aan boord als crisismanager van het bedrijf. Hij tekende een reddingsplan uit, dat nu leidt tot de groei van Greenyard.

Suriname eist 45 miljoen van Deprez

De Surinaamse bananenverwerker FAI eist 45,1 miljoen dollar van Hein Deprez en zijn plantagebedrijf The Fruit Farm Group. FAI zegt schade opgelopen te hebben toen The Fruit Farm Group Suriname in 2020 plots verliet, en wil die vergoed zien, meldt het Nederlandse Financieele Dagblad.

Het Belgische bedrijf controleerde destijds 90 procent van FAI. De Surinaamse overheid nam FAI voor een symbolische euro over. Sindsdien moet ze de lonen betalen en is ze verantwoordelijk voor de schulden van het bedrijf.

Deprez wou dinsdag niet reageren op het nieuws. The Fruit Farm Group is geen onderdeel van zijn andere fruitbedrijf Greenyard. The Fruit Farm Group levert wel een beperkt deel van het fruit van Greenyard.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud