Overname Dole Food door Greenyard afgeketst

Hein Deprez, de oprichter en voorzitter van Greenyard op de hoofdzetel in Sint-Katelijne-Waver. ©Photo News

Doordat de overnameprijs te hoog was, neemt de Belgische groente- en fruithandelaar Hein Deprez zijn Amerikaanse concurrent Dole Food toch niet over.

Als Deprez erin geslaagd was het iconische Dole over te nemen, zou zijn bedrijf Greenyard  in één klap de grootste groente- en fruitverwerker van de wereld zijn geworden. Op 18 december raakte bekend dat Deprez overnamegesprekken aan het voeren was met David Murdock, de 94-jarige eigenaar van Dole. Vandaag (vrijdag) kondigt het beursgenoteerde Greenyard aan dat die gesprekken op niets zijn uitgedraaid.

Greenyard in cijfers

 • Omzet (2016): 4,25 miljard euro
 • Ebitda: 146 miljoen euro
 • Nettowinst: 716.000 euro
 • Werknemers: 9.000
 • Actief in 25 landen
 • Beursgenoteerd. Hein en zus Veerle Deprez controleren circa 50 procent.

 

De waarde van Dole wordt geschat op 2,5 miljard dollar (2 miljard euro), inclusief schulden. Dat is een stuk meer dan de 1,2 miljard euro bedrijfswaarde van Greenyard uit Sint-Katelijne-Waver bij Mechelen.

Qua omzet zou Greenyard verdubbelen als het Dole had overgenomen. De Belgische verhandelaar van vers fruit en verse groenten, diepvries- en conservengroenten en potgrond boekte in 2016 4,25 miljard euro omzet. Dole zat aan 4,5 miljard dollar (3,8 miljard euro).

Het lijkt erop dat de vraagprijs te hoog was. 'Ik vind nog steeds dat Dole erg complementair is met Greenyard', zegt Deprez. 'Maar op een bepaald moment moet je een lijn trekken als het over de voorwaarden gaat. We hebben ons tijdens de overnamegesprekken omringd met topadviseurs en bekeken hoe Dole kon passen in de strategie van Greenyard. Als je die analyse hebt gemaakt, moet je een lijn trekken.' Volgens bronnen dicht bij het proces was vooral de structuur van de overname een twistpunt.

Op een bepaald moment moet je een lijn trekken als het over de overnamecondities gaat.
Hein Deprez
Eigenaar Greenyard

Deprez betreurt dat midden december via een perslek bekend raakte dat Greenyard met Dole aan het onderhandelen was. 'Dat heeft zeker niet geholpen. Na perslekken ontstaan vaak onrealistische verwachtingen.'

Deprez zegt dat zijn bedrijf op eigen kracht ook succevol voort kan. 'Greenyard gaat nu voort met de strategie die we in de afgelopen jaren hebben uitgetekend. De onderhandelingen met Dole stoppen, maar Greenyard stopt niet met door te werken.'

Dole Food in cijfers

 • Omzet: 4,5 miljard dollar
 • Operationele winst: 21,4 miljoen dollar
 • Nettoverlies: 23 miljoen dollar
 • Werknemers: 36.000
 • Actief in 90 landen
 • Niet beursgenoteerd. In handen van de familie Murdock.

'Merk op dat wij niet gesolliciteerd hebben om Dole over te nemen', zegt Deprez. 'Dole is zelf naar ons gekomen om te onderhandelen.'

Dat Greenyard überhaupt overwogen werd als potentiële overnemer sterkt Deprez. 'Het is duidelijk dat Greenyard veel meer in zijn mars heeft dan veel mensen hadden gedacht.'

Hij dankt ook expliciet de Belgische banken, die '300 procent' achter hem stonden. 'Financieel werden we tot in de puntjes ondersteund. Maar het is onze plicht om rationeel te handelen. Om te zeggen: dit is rationeel en dit is niet rationeel.'

Het perslek van midden december valt te betreuren. Na perslekken ontstaan vaak onrealistische verwachtingen.
Hein Deprez
Eigenaar Greenyard

Voor Deprez begon het allemaal in 1983, toen hij in Belsele (Oost-Vlaanderen) met een kleine champignonkwekerij startte. Na enkele jaren begon hij bedrijven over te nemen. Hij deinsde er nooit voor terug om achter prooien aan te gaan die groter waren dan zijn eigen bedrijf en die overnames te financieren met aandelen en schulden.

Deprez vernieuwde zijn sector door te gaan voor een ‘verticaal model’. Dat betekent dat hij de volledige keten wil controleren: van grond tot mond. Via zijn bedrijf Greenyard en The Fruit Farm Group bezit Deprez mestbedrijven, plantages, verwerkingsbedrijven en distributiecentra.

Het is duidelijk dat Greenyard veel meer in zijn mars heeft dan veel mensen hadden gedacht.
Hein Deprez
Eigenaar Greenyard

Ook Dole wil zoveel mogelijk schakels in het proces bezitten. Het bedrijf heeft meer dan 50.000 hectare aan plantages in de hele wereld in zijn bezit.

Doordat hij de hele keten controleert, kan Deprez zijn klanten - de supermarkten - naar eigen zeggen op hun wenken bedienen. De Nederlandse keten Albert Heijn koopt bijna al zijn groenten en fruit bij Greenyard.


Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud