Advertentie
Advertentie

Prikacties bij chocolademaker Barry Callebaut in Wieze voorbij

©BELGA

Sinds de Zwitserse chocoladefabrikant Barry Callebaut een forse herstructurering aankondigde, vertraagden de werknemers het werktempo in de fabriek in Wieze. Intussen meldt de vakbond ACLVB een forse reductie van het voorspelde banenverlies.

In februari kondigde Baryy Callebaut aan 500 miljoen Zwitserse frank te willen investeren in digitalisering en tegelijk ruim 2.500 banen te schrappen om de efficiëntie te verhogen. In Vlaanderen zouden meer dan 500 jobs sneuvelen, verdeeld over de vestigingen in Lokeren, Halle en Wieze, waar de grootste chocoladefabriek ter wereld staat.

Maar de sociale onderhandelingen verlopen stroef. De vakbonden hopen het aantal afvloeiingen te beperken en de werknemers vertraagden hun tempo om hun ongenoegen te uiten. De ACLVB, de grootste vakbond in Wieze, gaf sinds de aankondiging van het besparingsplan fors kritiek op de Belgische en internationale directie van de multinational en dreigde zelfs de onderhandelingen stop te zetten.

Advertentie

Het overleg lijkt nu toch iets op te leveren. ‘Ik ben blij te kunnen melden dat we al meer dan dertig naakte ontslagen hebben vermeden’, zegt bestendig secretaris Kurt Marysse. Van de 39 arbeiders wier job op de helling stond, moeten er na een jongste ondernemingsraad vijf op zoek naar ander werk.

Een aantal bedreigde banen is ‘definitief gered', terwijl voor andere functies 'alternatieve oplossingen zijn gevonden, zoals natuurlijke afvloeiingen, interne verschuivingen'. De spontane vertragingsacties zijn daarop gestopt, waarna nu weer met honderd procent capaciteit wordt gewerkt. 'We blijven inzetten op overleg om ook andere banen, met name bij de bedienden en de kaderleden, zo veel mogelijk te behouden', klinkt het.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.