Sipef daalt naar laagste peil sinds 2010 na vulkaanuitbarsting

©AFP

De palmolieproducent zal dit jaar 28.000 ton minder palmolie produceren als gevolg van een dikke laag as en steengruis op zijn plantages en fabrieken. Het aandeel opende 5 procent lager.

Het voorbije weekend barstte de vulkaan Mount Ulawun in Papoea-Nieuw-Guinea, voor de tweede keer in een dikke maand tijd, uit. Het resultaat is opnieuw een dikke laag - 3 tot 5 centimer - as en kleine steentjes in de nabije omgeving, inclusief de palmolieplantages en -fabriek van het Belgische Sipef

De vulkaan puft elke dag wel een beetje, maar dit is uitzonderlijk.
François Van Hoydonck
CEO Sipef

Net als eind juni werden zaterdag 5.000 werknemers uit de regio geëvacueerd en tijdelijk ondergebracht in kampen. Sipef meldt dat in juli duizenden hectaren niet geoogst konden worden, en ook de tweede uitbarsting zal een gelijkaardig effect hebben. Bovendien is een olie-extractiefabriek - die nog maar vijf dagen was heropgestart - opnieuw stilgelegd voor opruimwerken. 

Twee jaar herstel

De asregen heeft ook zware schade aangericht aan een deel van de plantages, goed voor 950 hectare. De planten zijn er zo erg aangetast dat het twee jaar zal duren voor ze vruchtentrossen met een normale opbrengst kunnen produceren.

'De palmtakken zijn bezweken onder het gewicht. Ik denk dat er op bepaalde plaatsen gemiddeld nog drie per boom overblijven terwijl dat normaal dertig is. Gelukkig moeten ze niet heraangeplant worden. Ze komen het wel te boven, maar het zal even duren', zegt CEO Francois Van Hoydonck die zo'n natuurgeweld nog nooit heeft meegemaakt in zijn carrière. 'De vulkaan puft elke dag wel een beetje, maar dit is uitzonderlijk.' 

14 miljoen euro verlies

De vulkaanuitbarstingen komen voor Sipef bovenop de uitzonderlijke regen eerder dit jaar in Papoea waardoor de oogst en transport problemen kenden. Dat alles heeft volgens het bedrijf een negatieve impact van 14 miljoen dollar op de winst voor belastingen. Ter vergelijking, Sipef boekte over het boekjaar 2018 een nettowinst (exclusief de verkoop van een bedrijfsdivisie) van 22,5 miljoen dollar.

-20%
Productie
De productie in Papoea-Nieuw-Guinea ligt dit jaar een kleine 20 procent lager.

Tel daarbij de aanhoudend lage palmolieprijs en de kans is groot dat er van dat cijfer op het einde van het jaar niet veel meer overschiet. 'Dat is een juiste redenering', zegt Van Hoydonck die later deze maand halfjaarcijfers vrijgeeft. 'Het zijn harde tijden.'

Papoe-Nieuw-Guinea is een belangrijk land voor Sipef. Het produceerde er vorig jaar 140.000 ton palmolie op een groepstotaal van 350.000 ton. De productie zal in het land dit jaar een kleine 20 procent lager liggen. De groepsproductie zakte in het eerste halfjaar al met 5,8 procent en door de nieuwe tegenvaller zal de terugval nog versnellen.

Het aandeel van de palmolieproducent opende 5 procent lager en kwam daarmee op zijn laagste koers sinds 2010 terecht.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud