Sipef krijgt grote plantage op Sumatra helemaal in handen

Een vrachtwagen vol trossen met oliepalmvruchten op Sumatra ©EPA

De plantageholding uit Schoten drijft haar belang in PT Agro Muko op tot 95 procent en legt daarvoor 134 miljoen euro op tafel.

PT Agro Muko is een grote plantage op het eiland Sumatra. Er worden vooral oliepalmen geteeld – 17.850 hectare op een totaal van 19.600 hectare – naast rubberbomen (1.700 hectare). De plantage beschikt over twee palmoliefabrieken, een rubberfabriek en een biomassa-installatie.

Sipef beheert Agro Muko al sinds de opstart in 1990. De Belgische plantageholding had tot dusver 47,71 procent in handen, maar verdubbelt dat belang nu tot 95 procent. Sipef neemt een belang van 36,84 procent over dat het Britse MP Evans bezat. De derde partner in Agro Muko, PT Austindo Musantar Jaya (ANJ), verkoopt 10,87 procent van zijn participatie, maar blijft voor 5 procent in het kapitaal. Dat is nodig omdat buitenlandse investeerders maximaal 95 procent mogen aanhouden in een Indonesische onderneming.

‘Agro Muko is steeds een van onze speerpunten geweest. We staan er in voor beheer en marketing, maar hadden nooit de meerderheid’, vertelt Sipef-topman François Van Hoydonck. Dat Sipef nu toch kon toeslaan, is te danken aan de raid van het grote Maleise plantageconcern Kuala Lumpur Kepong Berhad (KLK) op MP Evans.

Ik geef toe dat deze overname niet goedkoop is, maar voor een goede, volledig gecertificeerde plantage is dit absoluut verantwoord.
François Van Hoydonck
CEO Sipef

De raad van bestuur van MP Evans sloeg een vijandig overnamebod van KLK af wegens te laag. Een onafhankelijke waardering bevestigde dat de activa meer waard waren. Door zijn belang in Agro Muko van de hand te doen hoopt MP Evans sterker te staan tegenover KLK. De aandeelhouders zouden tegelijk een speciaal dividend van 10 pence per aandeel krijgen zodra de verkoop rond is.

Verantwoorde prijs

De prijs die Sipef op tafel legt – 144 miljoen dollar (134 miljoen euro) of 14.594 dollar per beplante hectare plus nog iets extra – stemt trouwens overeen met de waardering die MP Evans liet uitvoeren. ‘Ik geef toe dat deze overname niet goedkoop is, maar voor een goede, volledig gecertificeerde plantage is dit absoluut verantwoord’, benadrukt Van Hoydonck. ‘Er zullen maar weinig plantages meer bijkomen. De gronden worden schaars en dat zal de prijs in de toekomst beïnvloeden.’

De overname moet nog worden goedgekeurd door de aandeelhouders van MP Evans. Ook de Indonesische mededingingsautoriteit moet nog haar zegen geven.

Sipef gaat de overname in eerste instantie financieren met een overbruggingskrediet. Later zal dat worden omgezet in ‘een meer structurele financiering’. Het plantagebedrijf hoopt de deal af te ronden in het eerste kwartaal van 2017.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud