Sipef waarschuwt voor scherpe winstdaling

Palmoliezaden op het Indonesische eiland Sumatra. ©AFP

Een scherp lagere vraag vanuit India weegt zwaar op de palmolieprijs en dus op de resultaten van de plantagegroep.

Het oogt op het eerste gezicht bizar: Sipef krikte na een al sterk 2017 de productie van palmolie, veruit de belangrijkste teelt van de plantageholding, nog eens met bijna 7 procent op. Toch zakte de omzet met ruim een tiende, naar 140 miljoen dollar (123 miljoen euro). 

Dat komt omdat de palmolieprijs dit jaar zwaar onder druk staat. De gemiddelde prijs per ton bedroeg eind juni gemiddeld 663 dollar, 10 procent minder dan de 734 dollar over dezelfde periode een jaar eerder. Die daling zet deze zomer versterkt door, tot minder dan 600 dollar per ton. 

Het probleem is dat tegenover een sterke productie, met een uitstekende oogst in Maleisië, een zwakke vraag staat. Dat komt onder meer door hogere invoerheffingen op palmolie in India, een belangrijke afnemer. Daardoor gebruiken Indiërs steeds vaker minder belaste alternatieven, zoals soja- of zonnebloemolie. 

Aangezien de meeste kosten van een plantagegroep als Sipef vast zijn, vertaalt een lagere palmolieprijs en dus een lagere omzet zich in een fors lagere rendabiliteit. De bedrijfswinst zakt bijna een derde, tot net geen 30 miljoen dollar. Netto zakte de recurrente winst bijna de helft, van 34,3 naar 18,6 miljoen dollar. 

Bodemkoersen

Die achterstand kan Sipef in de tweede jaarhelft niet meer inhalen, gelet op de verdere daling van de palmolieprijs. Die hakt in op de verkoopprijs van het deel van de jaarproductie dat de groep nog niet voor de eerder afgesproken prijs verkocht heeft, 34 procent. Die productie moet dus de deur uit tegen de huidige bodemkoersen. 

Daardoor zetten de aandeelhouders zich schrap voor een aanzienlijke daling van de recurrente winst over 2018, vergeleken met 2017. Op de jaarvergadering in juni maakte CEO François Van Hoydonck zich nog sterk dat de recurrente winst slechts 'licht lager' zou uitkomen, maar dat was vóór de nieuwe koersval van de palmolieprijs. 

Inclusief een meerwaarde van 7 miljoen op de verkoop van de verzekeringsdochter BDM-ASCO kwam de nettowinst uit op 24,8 miljoen dollar. Vorig jaar was er door een uitzonderlijke boekhoudmeerwaarde op enkele grote overnamedeals 107,4 miljoen nettowinst. 

Ondanks de grote sprong voorwaarts in het areaal dat Sipef met de overnames realiseerde, noteert het aandeel door de tegenzittende palmolieprijs 12 procent lager sinds begin dit jaar. De beurskoers is nu lager dan voor de aankondiging van de overnames in Indonesië, eind 2016, begin 2017. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud