Spanjaarden kopen Devos & Lemmens

Continental Foods heeft een portefeuille met tal van merken, waaronder het alombekende Devos & Lemmens. ©BELGA

De Catalaanse familiale groep Agrolimen koopt Continental Foods. Dat is het bedrijf boven onder meer Devos & Lemmens, Royco, Liebig en Aïki Noodles. Volgens onze informatie zou circa 900 miljoen euro betaald worden.

Continental Foods, dat zijn hoofdkantoor en zijn voornaamste fabriek in Puurs heeft, was sinds 2013 in handen van het investeringsfonds CVC. Dat betaalde er destijds 400 miljoen euro voor. Ook het management stapte in het kapitaal. Tot 2013 was Continental Foods een onderdeel van de Amerikaanse voedingsreus Campbell.

CVC zette twee jaar geleden al een verkoop in gang. Het voerde vergevorderde gesprekken met GB Foods, een onderdeel van Agrolimen, maar die mondden op niets uit. De politieke onzekerheid over Catalonië, maar ook de prijskloof tussen de verkoper en de mogelijke koper gooiden toen roet in het eten. 

KERNCIJFERS

CONTINENTAL FOODS

  • Omzet: 400 miljoen euro
  • Brutobedrijfswinst: 80 miljoen
  • Werknemers: 1.000
  • Fabrieken: 4
  • Merken: Devos & Lemmens, Royco, Liebig, De Blauwe Hand, Aïki Noodles, Imperial


GB FOODS

  • Omzet: 758 miljoen euro
  • Werknemers: 2.300
  • Fabrieken: 12
  • Merken: Gallina Blanca, Star, Jumbo, Grand'Italia en Gino
  • Eigenaar: familieholding Agrolimen

Een tijdje terug trok CVC een nieuwe verkoop op gang. Onder meer het Poolse Maspex was kandidaat. Maar CVC en GB Foods, een onderdeel van Agrolimen, hebben elkaar deze keer wél gevonden. Ze voeren exclusieve onderhandelingen over de deal. Volgens onze informatie schommelt het prijskaartje rond 900 miljoen euro. Het is voorlopig de op één na grootste Belgische deal (met een Belgische koper, verkoper of doelwit) van het jaar.

Het prijskaartje ligt meer dan twee keer hoger dan de prijs die het investeringsfonds betaalde bij zijn instap. CVC kreeg daarbovenop ook ruim 200 miljoen euro aan dividenden uitgekeerd sinds 2013.

Complementair

Agrolimen (GB Foods) en Continental Foods zijn bijzonder complementair op geografisch vlak. De Spanjaarden zijn actief in Spanje, Italië, Nederland, Oost-Europa en 30 landen in Afrika en het Midden-Oosten. Continental Foods is aanwezig in Frankrijk, Duitsland, België en Scandinavië.

GB Foods is een maatje groter dan zijn Belgische sectorgenoot. Het is goed voor 758 miljoen euro omzet, tegenover 400 miljoen voor Continental Foods. Naast voedingsmerken (Gallina Blanca, Star, Jumbo, Grand'Italia en Gino) is Agrolimen via Affinity Pet Care 's ook werelds zesde grootste producent van dierenvoeding.

900 miljoen
Prijskaartje
Continental Foods verandert van eigenaar voor naar verluidt 900 miljoen euro.

De Spanjaarden leggen met de overname niet enkel de hand op Devos & Lemmens, maar ook op merken als Royco, Liebig en Aïki Noodles, het azijnmerk De Blauwe Hand en het bakmerk Imperial. Continental Foods heeft ook de V8-groentesappen in portefeuille.

Modernisering

Het management en CVC tekenden vanaf 2013 een commercieel en operationeel verbeteringstraject uit bij Continental Foods. Het productieapparaat werd gemoderniseerd en gestroomlijnd. Alle productielijnen zijn voortaan geautomatiseerd en gebruiken geavanceerde afvultechnologieën. Continental Foods verdubbelde tevens het marketing- en reclamebudget.

Agrolimen en GB Foods probeerden anderhalf jaar geleden al eens Continental Foods in te lijven. Die gesprekken draaiden op niets uit.

Ook de strategie werd aangepast. Vroeger kwam 15 procent van de omzet van de productie van huismerken van supermarkten, maar daar waren de marges dun. Continental Foods zette die contracten zo goed als stop en focuste meer op de eigen merken, waarmee meer winst te maken valt. Tegenwoordig komt nog maar 5 procent van de omzet van supermarkthuismerken.

Dat legde Continental Foods financieel geen windeieren. De omzet bleef nagenoeg gelijk rond 400 miljoen euro, maar de brutobedrijfswinst (ebitda) verdubbelde sinds 2013 van 40 à 45 miljoen euro naar 80 miljoen.

Onder CVC realiseerde Continental Foods ook enkele overnames, waaronder enkele maanden geleden nog die van het Zweedse merk Mrs Cheng's en het Duitse Lena's Küche.

Aluminium

CVC heeft na de verkoop van Continental Foods nog slechts één Belgisch bedrijf in portefeuille: de producent van aluminiumprofielen Corialis (ex-Aliplast). Het Brusselse kantoor beheert tevens de investeringen in de hars- en composietenproducent Alliancys AOC en in het speciaalchemiebedrijf AnQore.

De jongste decennia was CVC in ons land onder meer eigenaar of aandeelhouder van Bpost, van de verlichtingsspecialist Massive en van de fruit- en groentegroep Univeg (nu Greenyard). Het zat een tijdlang ook in het kapitaal van de omheiningsreus Betafence (nu Praesidiad), van de chemiegroep Taminco en van de boilerproducent ACV.

GB Foods werd voor de deal geadviseerd door AZ Capital, PwC en het advocatenkantoor Clifford Chance. UBS, ING en het kantoor Cleary Gottlieb traden op als adviseurs van de verkoper.

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect

Gesponsorde berichten

n