Staking in brouwerij Jupiler loopt op laatste benen

Ook PTB-kopstuk Raoul Hedebouw nam deel aan een steunbetoging in Jupille. ©BELGA

AB InBev hoopt de brouwerij in Jupille, waar al tien dagen gestaakt wordt, maandagavond herop te starten.

Het verzoeningsoverleg tussen de directie en de vakbonden bij de brouwerij van AB InBev in het Luikse Jupille lijkt maandag dan toch resultaat te hebben opgeleverd. In de brouwerij, die onder meer de pils Jupiler brouwt, wordt al tien dagen gestaakt. Na een reeks coronabesmettingen legde een deel van het personeel het werk neer.

Maandag vond verzoeningsoverleg plaats, waarna volgens AB InBev een 'aanbeveling' volgde. De precieze inhoud van die aanbeveling is nog niet bekend. Maar het bedrijf zei maandagavond er goede hoop op te hebben de logistieke afdeling de komende uren te kunnen heropstarten. De brouwerij bleef tijdens de staking grotendeels operationeel.

Strijd

De staking in Jupille heeft de sociale relaties bij het bedrijf op scherp gezet. Volgens verslagen van een deurwaarder was er tijdens de acties sprake van 'een agressieve sfeer ter plaatse, sabotage en een gevaarlijke context waarin zelfs iemand die verplicht in quarantaine moest aanwezig was rond de stakingsposten'. De socialistische vakbond FGTB, die het verzet aanvoerde, ontkende dat.

Vorige week oordeelde een rechter dat de brouwer dwangsommen mocht opleggen aan mensen die de dagelijkse gang van zaken dwarsboomden. Daarop verkondigde AB InBev dat het bedrijf voor het eerst in zijn geschiedenis dwangsommen zou opleggen tegen werknemers. In het verzoeningsoverleg zou zijn overeengekomen om die opgelegde dwangsommen op te heffen.

Maandag vond in Jupille nog een steunbetoging plaats, waar ook de nieuwe FGTB-voorzitter Thierry Bodson en PTB-kopstuk Raoul Hedebouw present tekenden. Uit solidariteit met de Waalse collega's legden vorige week werknemers van de brouwerijen in Leuven en Hoegaarden tijdelijk het werk neer.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud