Supermarkten blijven samenwerken met controversiële slachthuisgroep

Een koe wordt bij bewustzijn de keel doorgesneden in het Verbist-slachthuis in Izegem. Delhaize, Carrefour en Colruyt werken er niet (meer) mee samen, maar doen dat wel met andere slachthuizen van het bedrijf. ©BELGA

Delhaize, Carrefour en Colruyt blijven vlees kopen bij de Verbist-groep. In een van haar slachthuizen werden dieren mishandeld.

De Belgische supermarkten schortten dinsdag hun samenwerking met het slachthuis Verbist uit Izegem op, nadat op beelden van de dierenrechtenorganisatie Animal Rights te zien was geweest hoe koeien er werden mishandeld. Maar ze blijven wel samenwerken met andere slachthuizen van de Verbist-groep.

'Er is geen reden om aan te nemen dat de andere slachthuizen van de groep Verbist overtredingen begaan', zegt Roel Dekelver, de woordvoerder van Delhaize. Die keten stopte gisteren de samenwerking met het slachthuis van Izegem, maar laat haar runderen nu slachten bij vier andere slachthuizen. Twee daarvan zijn een onderdeel van de Verbist-groep, meldde De Morgen eerder al.

Andere directie

Verbist is een van de grootste rundslachterijen van België. ©BELGA

Hetzelfde argument om te blijven samenwerken met de Verbist-groep is te horen bij Carrefour. 'De band tussen de verschillende slachthuizen van de Verbist-groep is erg klein', zegt woordvoerder Baptiste Van Outryve. 'Ze hebben dezelfde aandeelhouders, maar elk slachthuis heeft een andere directie en een andere manier van werken.'

Carrefour werkte niet samen met het controversiële slachthuis van Izegem, maar wel met het door de Verbist-groep gecontroleerde slachthuis Adriaens uit Velzeke. 'Dat is een van de modernste slachthuizen van België', aldus Van Outryve.

Colruyt zette zijn samenwerking met het slachthuis van Izegem dinsdag tijdelijk stop. De supermarktgroep blijft wel samenwerken met de Verbist-slachthuizen Veviba en Adriaens.

De groep Verbist is een van de grootste slachterijen van België. Wekelijks doodt de groep 1.500 runderen. Ze heeft slachthuizen in Izegem, Rochefort, Bastenaken en Velzeke (Zottegem).

Delhaize keert niet terug naar Debra

Supermarktketen Delhaize komt door het filmpje van het slachthuis van Izegem voor de tweede keer dit jaar in een lastig parket. In maart zette Delhaize in allerijl de samenwerking met Debra Group al stop. Dat varkensslachthuis uit Tielt mishandelde zijn varkens, bleek uit een undercoverfilmpje.

'Een half jaar later zijn we nog steeds niet teruggekeerd naar Debra en daar zijn ook geen plannen voor', zegt Delhaize-woordvoerder Dekelver. Het slachthuis is intussen weer open en voerde aanpassingen door. 'Maar we willen tonen dat het signaal dat we destijds stuurden door er weg te gaan, geen marketing is. Dat zal ook gelden voor het slachthuis in Izegem.'

Lees verder

Gesponsorde inhoud

Partner content