Ter Beke biedt aandeelhouders keuzedividend

Francis Kint, de CEO van Ter Beke. ©JONAS LAMPENS

Ter Beke, bekend van onder meer Come a Casa, snijdt in het assortiment en kampt met absenteïsme en tragere productielijnen. Het bedrijf schrapt de doelstellingen voor 2020 en geeft aandeelhouders de keuze het dividend in cash of in aandelen te ontvangen.

Ter Beke  schrapt zijn prognoses voor 2020. Eind februari mikte het voor dit jaar nog op een beter resultaat (ebitda) dan in 2018, maar 'door de onzekere marktomstandigheden veroorzaakt door de pandemie' laat Ter Beke die doelstellingen los. 

Het positieve effect van het hamstergedrag van de consumenten lijkt al uitgewerkt. 'Dat leidde in de derde week van maart nog tot een zeer kortstondige stijging van de kleinhandelsverkoop, maar die zit inmiddels weer op het niveau van voor Covid-19.' Bovendien is de verkoop in het foodservice- en het out-of-homekanaal door de gedwongen sluiting van restaurants en grootkeukens drastisch teruggevallen en is het onzeker wanneer dat weer zal oppikken.

De maatregelen, vooral die inzake social distancing, verplichten ons het productassortiment te reduceren en enkele productielijnen tijdelijk buiten gebruik te stellen of de snelheid van de lijnen tijdelijk te verlagen.
Ter Beke

Het coronavirus dwong Ter Beke 'massaal' te investeren in beveiligingsmaatregelen voor het personeel om de fabrieken draaiende te houden. 'De maatregelen, vooral die inzake social distancing, verplichtten ons het productassortiment te reduceren en enkele productielijnen tijdelijk buiten gebruik te stellen of de snelheid van de lijnen tijdelijk te verlagen', klinkt het. 

Lasagne bolognese

Daar hintte topman Francis Kint eerder op in een interview met De Tijd. 'We gaan meer focussen op standaardproducten om de druk op de productie te verlagen', zei hij toen. De klassieke lasagne bolognese kreeg bijvoorbeeld meer prioriteit dan speciale lasagnes. ‘Ook bij de charcuterie weren we speciale producten met kleine oplages. De supermarkten hebben begrip voor de situatie. Hun klanten zijn vandaag minder op zoek naar nicheproducten.’

Absenteïsme

Het absenteïsme speelt het bedrijf in enkele fabrieken parten. 'Ik word ’s morgens ook wat vroeger wakker dan anders. Want ik wil weten hoe het met de afwezigheidscijfers in onze fabrieken zit', zei Kint eerder, daaraan toevoegend dat 15 tot 25 procent van het personeel thuis zat. Dat heeft niet alleen een directe kostprijs, maar ook een indirect negatieve impact op de efficiëntie van de productie omdat tijdelijke werknemers eerst opgeleid moeten worden. 

Ter Beke behoudt het brutodividend van 4 euro per aandeel, maar om toch cash in het bedrijf te houden stelt het een keuzedividend voor. Dat betekent dat aandeelhouders het dividend in cash of in nieuwe aandelen kunnen krijgen. Hoofdaandeelhouder STAK Coovan, waarin de families Coopman en Van der Pluym zijn verenigd, hebben aangegeven voor de tweede optie te kiezen. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud