Ter Beke koopt Britse lasagnes

©BELGA

De voedingsgroep Ter Beke neemt 90 procent over van de Britse voedingsgroep KK Fine Foods. Daarmee voegt het bedrijf uit Waarschoot 40 miljoen euro omzet toe, en wordt het actief in maaltijdcatering (foodservice).

KK Fine Foods PLC produceert en verdeelt diepvriesmaaltijden voor de foodservice- en de retailmarkt. De financiële details van de overname werden niet bekendgemaakt, maar volgens Ter Beke wordt een ‘marktconforme’ prijs betaald. De huidige aandeelhouders van KK Fine Foods behouden een minderheidsbelang van tien procent.

Met een omzet van 39,3 miljoen euro (36.2 miljoen pond) in 2016 is het Britse bedrijf een belangrijke speler in de markt van bereide maaltijden. KK Fine Foods groeit bovendien met dubbele cijfers.

Huidig CEO en oprichtster Leyla Edwards richtte het bedrijf dertig jaar geleden op in haar eigen keuken. Vandaag wordt de firma operationeel geleid door haar zoon Samir Edwards, die als Managing Director zal aanblijven na de overname.

Volgens CEO Dirk Goeminne van Ter Beke sluit de Britse aanwinst goed aan bij de bestaande activiteiten van Ter Beke. ‘De belangrijkste producten zijn lasagne en pastamaaltijden, en dat sluit mooi aan bij het huidig kernassortiment van Ter Beke. Foodservice is voor Ter Beke een verder te ontginnen terrein, en biedt een perfecte kans om ons als groep hierin ook te ontwikkelen.’

Goeminne zingt in een persericht de lof van de 'passie voor voeding' van het Britse bedrijf. 'Daarom kiezen we bewust om KK Fine Foods zelfstandig verder te laten opereren. Het biedt absoluut mogelijkheden om de ontwikkeling van KK Fine Foods kracht bij te zetten door hun producten aan te bieden op het Europees continent en vice versa. Het productgamma is deels complementair.'

Miljard euro

Ter Beke is al enkele maanden aan een overnameslag bezig. Eerder deze zomer kocht het bedrijf de Franse pastamaker Stefano Toselli, waar het sinds 2015 een minderheid van 33 procent van controleerde. Ook The Pasta Company - de Oost-Europese joint venture van beide bedrijven - werd door Ter Beke opgeslorpt.

Indien ook het Nederlandse voedingsbedrijf Zwanenberg daar nog bij komt - waarmee Ter Beke  vergevorderde gesprekken voert -, zou de omzet klimmen naar 630 miljoen euro omzet. Met de Britse aanwinst erbij wordt dat 670 miljoen. Of hoe de kaap van een miljard langzaam maar zeker in zicht komt voor de Oost-Vlaamse vleesverwerkers.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect