Ter Beke verliest legende Daniël Coopman

Daniël Coopman in 2002. ©rv

Daniël Coopman, de man die vleeswarenbedrijf Ter Beke liet uitgroeien van een familiale slager tot een beursgenoteerde Europese speler, is overleden.

Coopman was een levende legende in de Vlaamse vleeswarenindustrie en werd tachtig jaar oud. Hij noemde zichzelf 'een echte vleesboer' en sliep soms zelfs in het weekend bij zijn droge worsten om de rijping te observeren.

Ter Beke werd groot met 'nen gevoeligen artikel', zoals Coopman het zelf omschrijft: de salami. Toen hij eind jaren vijftig als jonge twintiger de slagerij van zijn vader overnam, telde het bedrijf zes werknemers. Nu zijn dat er meer dan 2.700.

Professionalisering

Onder impuls van het echtpaar Coopman-Debaets groeide het bedrijf fors in de jaren zeventig en tachtig. Als tweede generatie in het familiebedrijf stond het ondernemerskoppel al snel de operationele leiding af aan een externe manager, 'Vlerick-boy' Luc De Bruyckere. De toen erg ongebruikelijke aanpak is vandaag nog altijd een voorbeeld voor veel familiebedrijven.

In 1986 maakte Ter Beke zijn debuut op de beurs van Brussel, wat een bekroning was voor de stelselmatige professionalisering van het bedrijf. Maar er waren ook moeilijke tijden. In 1999 verloor de groep 10 miljoen euro door de dioxinecrisis.

'Dany was de eenvoud zelve met aandacht voor het kleinste detail, maar vooral voor de medewerkers van Waarschoot die hem levenslang 'den boas' bleven noemen en met wie hij een warme band onderhield', schrijft voormalig CEO Luc De Bruyckere op Facebook over de ondernemer waarmee hij 41 jaar heeft samengewerkt.

'Hij had de moed om in een vroeg stadium de leiding van zijn bedrijf te delegeren en tegelijk te blijven opvolgen. Hij steunde de professionalisering van zijn Ter Beke en bemoedigde in tijden van voedselcrisis. We kwamen er samen sterker uit. Hij was terecht fier op zijn gezin en op de weelde van zijn kleinkinderen. Ik betuig hen mijn oprechte deelneming.'

Eigen merk

Coopman bleef tot op het laatst erg betrokken bij zijn bedrijf. 'Ondernemen is mijn lang leven. Vroeger kreeg ik wel eens het verwijt van mijn vrouw dat we nooit op vakantie gingen',  verklaarde hij bij zijn 75ste verjaardag. 'Ik kan niet zonder Ter Beke. Ik wil het bedrijf zien groeien. Dat is mijn leven.'

Zijn nalatenschap is gegarandeerd, want Ter Beke gaf de naam 'Daniël Coopman' aan een merk fijne vleeswaren voor de slager. 'Het keurmerk is genoemd naar de man die een volwaardig standaardassortiment op de markt bracht voor de slager', zegt het bedrijf daarover.

Zijn oudste dochter, Ann Coopman, is burgemeester van Waarschoot. Zij vertegenwoordigt samen met haar zus Dominique de stichtersfamilie bij Ter Beke.

- Beursgenoteerde producent van charcuterie en bereide maaltijden.

- Omzet: 670 miljoen euro.

- Tien vestigingen in België (hoofdzetel in Waarschoot), Nederland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk, er werken 2.725 mensen.

- Voor 65,2 procent in handen van de stichting Coovan van de familie Coopman en de familie Van der Pluym.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect