Tientallen Belgische pluimveebedrijven geblokkeerd

Het voedselschandaal heeft voorlopig nog geen impact op de prijzen van eieren. ©rv

In tientallen Belgische pluimveebedrijven is het verboden pesticide fipronil gebruikt. De productie ligt er dagenlang stil.

'Enkele tientallen' van de in totaal 210 Belgische legkipboerderijen liggen op dit moment stil en dat blijft ook de komende dagen zo. Ze worden onderzocht omdat hun stallen mogelijk behandeld zijn met fipronil.

We hebben de eerste resultaten binnengekregen en daaruit blijkt dat de concentraties fipronil niet te hoog zijn.
Katrien Stragier
Woordvoerder voedselagentschap FAVV

Dat is een giftig middel dat luizen te lijf gaat. Het mag gebruikt worden bij honden en katten, maar niet bij pluimveeteelt. Als het terechtkomt in eieren, kunnen ze na consumptie lichte nier-, lever- en schildklierschade aanrichten bij mensen.

Het voedingsschandaal ontstond in Nederland, toen in enkele bedrijven te hoge concentraties fipronil werden vastgesteld. De betrokken bedrijven hadden een antiluizenbehandeling gekregen van het Nederlandse bedrijf Chickfriend. Dat heeft het middel met fipronil erin gekocht bij het Belgische bedrijf Poultry-Vision. Naar beide bedrijven is een onderzoek ingesteld.

Eieren vernietigen

Het Belgische voedselagentschap onderzoekt nu de eieren van Belgische boerderijen die een beroep hebben gedaan op Chickfriend. 'We hebben de eerste resultaten binnengekregen en daaruit blijkt dat de concentraties fipronil niet te hoog zijn', zegt FAVV-woordvoerder Katrien Stragier. Over enkele dagen moeten de resultaten van de stalen van alle betrokken bedrijven onderzocht worden.

210
In Belgiƫ zijn er zo'n 210 leghennenbedrijven.

De geblokkeerde bedrijven zullen wellicht nog een tijdje stilliggen. Als fipronil wordt aangetroffen, moeten alle eieren worden vernietigd. Nadat de boer het nodige gedaan heeft om het probleem op te lossen, moeten de nieuwe eieren nogmaals worden onderzocht door het FAVV.

Zorgeloos eieren eten

De consument mag volgens het FAVV met een gerust hart eieren kopen in de winkel en ze opeten.

Een impact op de prijzen is er voorlopig niet. Ook de aanvoer van eieren naar de winkels verloopt voorlopig probleemloos. De vraag rijst of dat zo blijft. In Belgiƫ worden ook heel wat eieren uit Nederland verkocht en daar liggen heel veel bedrijven stil.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud