Trappisten Rochefort winnen veldslag van kalkbedrijf Lhoist

De bron die het water levert voor de trappist van Rochefort is de inzet van een juridische strijd met de kalkdelver Lhoist. ©Jef Boes

De rechtbank van Marche-en-Famenne verbiedt de Waalse kalkreus Lhoist om te graven aan de bron die de paters trappisten van Rochefort gebruiken om hun bekende bier te brouwen.

De juridische strijd tussen Lhoist en de trappisten is al jaren aan de gang. Afgelopen juni haalde het kalkbedrijf een belangrijke overwinning, toen het de toelating kreeg om testen uit te voeren om water op te pompen uit de Tridainebron. Dat is de bron die de paters gebruiken voor hun trappistenbier.

Maar de rechtbank van eerste aanleg heeft die vergunning nu opgeschort, zodat Lhoist voorlopig niet mag boren.

Het kalkbedrijf had eerder al beloofd dat er sowieso geen boringen zouden plaatsvinden in afwachting van een beslissing van de Waalse minister van Milieu Carlo Di Antonio (CdH). Die kan de vergunning die zijn administratie eerder afleverde nog terugdraaien.

De rechtbank sprak zich niet uit over de grond van de zaak, maar het bevriezen van de vergunning zou het voor de minister makkelijker kunnen maken om die vergunning helemaal af te voeren.

Lhoist wil zijn steengroeve La Boverie uitbreiden en wil daarvoor de bewuste bron verplaatsen, zodat het dieper kalk kan delven. Concreet stelt het bedrijf voor het water uit de kalklagen onder de groeve af te leiden naar lager gelegen putten, om het later weer op te pompen naar de abdij en de stad.

Zo kunnen de 100 werknemers van La Boverie ook nog na 2023 aan de slag blijven, stelt Lhoist. Als de groeve vroeger dicht moet, staan indirect meer dan 400 jobs op de helling, zegt de groep.

Maar de trappisten verzetten zich al jaren. Zij vrezen dat de samenstelling van het water en dus ook de smaak van van hun bier zal veranderen.

Lees verder

Gesponsorde inhoud

Partner content