Advertentie
opmerkelijk

Unilever zet CO2-label op 70.000 producten

De Nederlandse soep- en rookworstenfabrikant Unox is een van de bedrijven uit het Unilever-imperium. ©Hollandse Hoogte / Arie Kievit

Het soep-tot-zeepconcern Unilever zal op alle producten aangeven hoeveel CO2 werd uitgestoten bij de vervaardiging ervan.

Hoe klimaat(on)vriendelijk is uw blikje ice tea van Lipton of uw Rexona-deodorant? Wie zich dat weleens afvraagt, wordt door fabrikant Unilever  op zijn wenken bediend. Op alle 70.000 producten gaat het Brits-Nederlandse concern weergeven hoeveel broeikasgas in de atmosfeer kwam bij de productie en het transport.

De labels maken deel uit van een ambitieus plan om tegen 2039 tot een volledig emissievrije productie te komen. Unilever belooft een miljard euro te investeren in een nieuw Climate & Nature Fund, dat zal investeren in projecten om 'de gezondheid van de planeet te beschermen en verbeteren'.

Unilever, het bedrijf achter honderden bekende merken zoals Axe, Ben & Jerry's, Bertolli, Dove, Knorr en Sun, beloofde in 2010 dat het zijn CO2-emissies tegen 2030 halveert. Sinds 2016 is de uitstoot door het concern aan het dalen. Dat levert het bedrijf een hoge score op in een ranglijst van de klimaat-ngo CDP (Carbon Disclosure project). Concurrenten Kraft Heinz en Procter & Gamble doen het in die ranglijst veel slechter.

100 miljoen
Klimaat
Unilever raamt zijn jaarlijkse uitstoot op 100 miljoen metrische ton.

Unilever ligt volgens eigen berekeningen aan de basis van zowat 100 miljoen ton CO2-uitstoot per jaar uit. Verwarming en elektriciteit van eigen gebouwen en fabrieken levert daar slechts 3 miljoen van. Nog eens 30 miljoen komt van leveranciers en transporteurs. Zij krijgen van Unilever de dwingende vraag die uitstoot weg te werken.

Het grootste deel van de uitstoot, 65 miljoen ton, wordt veroorzaakt door het gebruik van de Unilever-producten -denk aan water dat moet koken om een zakje thee op te lossen. Unilever wil die uitstoot proberen te halveren met productinnovatie.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud