Voedselagentschap belooft 'snel' resultaten eieronderzoek

Zowel in België als Nederland loopt een onderzoek naar de oorzaak en de omvang van de besmetting van honderdduizenden eieren. ©ANP

Het Federaal Voedselagenschap FAVV belooft 'zeer binnenkort' de globale resultaten te publiceren van het lopende onderzoek naar fipronil in eieren.

Het Voedselagenschap krijgt kritiek omdat het te lang zou dralen met gedetailleerde informatie over de omvang van de besmetting van eieren.

Ik zou als toxicoloog geruster zijn als ik die concentraties effectief mag zien.
Jan Tytgat
Toxicoloog KU Leuven

Al de hele week zegt FAVV dat de concentraties fipronil in besmette eieren de alarmgrens niet bereiken, maar cijfers geeft het Voedselagentschap niet. Dat had toxicoloog Jan Tytgat (KU Leuven) graag anders gezien. 'Ik denk dat het geen kwaad kan om opener te zijn. Het zou jammer zijn dat door te weinig informatie het gevoel ontstaat dat er iets achtergehouden wordt', zei hij aan VTM Nieuws en Belga zaterdagochtend.

'Ik zou als toxicoloog geruster zijn als ik die concentraties effectief mag zien. Ik weet wat de acute referentiedosissen zijn: hoeveel mag een persoon maximaal binnenkrijgen om niet ziek te worden. Als het FAVV die waarden van alle loten zou geven, zou ik de boodschap kunnen geven om het Voedselagentschap te geloven, of niet.'

Chronologie

* Het Voedselagentschap kreeg begin juni van een bedrijf de melding binnen dat uit eigen analyses bleek dat eieren besmet waren met het insecticide fipronil, een middel om bloedluizen te bestrijden. Fipronil mag niet in de pluimveesector gebruikt worden. In hoge dosissen en bij langdurig gebruik is het schadelijk voor de schildklier, de lever en de nieren.

* Na die melding startte het FAVV meteen een eigen onderzoek op. Ook het gerecht startte een onderzoek.

*Op 20 juli lichtte het FAVV via het European Alert System andere (buur)landen in van de mogelijke aanwezigheid van het illegale product in eieren. Bedrijven waarrond vermoedens bestonden werden geblokkeerd en 'verdachte' eieren werden vernietigd. Hoeveel bedrijven geblokkeerd werden, wil het FAVV in het belang van het onderzoek niet zeggen.

* Het Nederlandse bedrijf Chickfriend, dat aan de basis ligt van de besmetting, zou bewust middelen met het verboden fipronil gebruikt hebben, schrijft de Nederlandse krant NRC. Het bedrijf heeft het middel gekocht bij Poultry-Vision in het Belgische Weelde. Naar beide bedrijven is een onderzoek gestart.

* In Nederland werden te hoge concentraties fipronil aangetroffen in eieren. In Duitsland en België werd wel fipronil aangetroffen in eieren, maar de concentratie overschreed de maximumwaarde niet.

Het FAVV benadrukt dat het zo helder mogelijk communiceert, 'maar we zijn beperkt door het gerechtelijk onderzoek'. 'We zijn constant in overleg met de onderzoeksrechter', zegt woordvoerster Katrien Stragier. 'Het onderzoek naar de oorzaak is volop aan de gang en we willen dat niet in het gedrang brengen. Als we nieuwe informatie kunnen vrijgeven, dan zullen we dat doen.'

'Maar men kan toch de waarden publiceren zonder te vermelden om welke bedrijven het gaat?', reageert Tytgat. 'Op die manier zouden we toch al kunnen inschatten hoe hoog de concentraties zijn en hoe ver ze onder de drempelwaarde zitten.'

'Onder limiet'

'Er lopen momenteel volop analyseresultaten van geblokkeerde bedrijven binnen', verduidelijkt de FAVV-woordvoerster. 'We verwachten zeer binnenkort alle resultaten te hebben. Op dat moment zullen we het totale en correcte beeld hebben van de situatie, en de globale resultaten communiceren. We zullen daarbij ook de grootteorde aangeven van de aangetroffen concentraties.'

Stragier verzekert dat de reeds aangetroffen concentraties fipronil in België 'nog altijd onder de zeer strenge Europees afgesproken limiet zitten'. Die limiet gaat uit van een consumptie van 2 eieren per dag. 'Tot nu toe zien we nog altijd geen direct gevaar voor de volksgezondheid.'

Eieren uit de rekken

De grootste supermarktketens in België - Colruyt, Delhaize, Carrefour, Albert Heijn, Lidl en Aldi - hebben in de voorbije dagen en weken preventief bepaalde loten eieren uit de rekken genomen. Het gaat oom eieren van geblokkeerde bedrijven.

Voormalig FAVV-topman Piet Vanthemsche riep zaterdag de criticasters - onder andere sp.a-voorzitter John Crombez - op om wat meer vertrouwen te hebben in het FAVV. 'Ik denk dat het FAVV een goed georganiseerde administratie is en dat ze er alles aan doen om consumenten te beschermen. Uit wat Crombez zegt, spreekt eigenlijk een fundamenteel wantrouwen ten overstaan van onze ambtenarij en dat vind ik niet ok', aldus Vanthemsche.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud