Vrieskoude richt ravage aan bij Belgische wijnboeren

Ook vorig jaar ging een groot deel van de Belgische wijndruivenoogst verloren. ©Flip Franssen/Hollandse Hoogte

De Belgische wijnsector maakt harde dagen door. Een groot deel van de oogst gaat verloren door de vrieskoude.

‘Op één van mijn wijngaarden is 70 tot 80 procent van de oogst vernield. Gelukkig heb ik nog andere boomgaarden, waardoor de schade beperkt blijft tot een verlies van in totaal 50 procent.’

Net als veel Belgische wijntelers moest Paul Vleminckx van wijndomein Meerdael in het Hageland in de nacht van woensdag op donderdag aanzien hoe de vrieskoude een groot deel van de knoppen van zijn wijnstokken vernielde. ‘Bij ons is 30 tot 40 procent bevroren’, zegt Joyce Kekko-Van Rennes van wijndomein Genoelselderen uit Haspengouw, Limburg.

Warm maart, koud april

80%
In sommige wijngaarden is tot 80 procent van de oogst bevroren.

‘De vrieskoude is nefast, want door het warme weer in maart zijn onze wijnstokken drie weken vroeger beginnen te bloeien, waardoor ze nu extra kwetsbaar zijn voor de vrieskoude’, zegt Kekko-Van Rennes. ‘We maken hetzelfde mee als vorig jaar’, zegt Vleminckx. ‘Toen was maart ook ongewoon warm, terwijl april erg koud was.’

Door het slechte weer in 2016 daalde de Belgische wijnproductie vorig jaar met 25 procent tot 775.000 liter, blijkt uit ramingen van de federale overheidsdienst Economie.

Kosten dekken

Dat de oogst voor het tweede jaar op rij deels mislukt, is een klap voor de wijntelers. ‘Maar grotere spelers zoals wij kunnen die klap dankzij de grote oogst in 2015 opvangen’, zegt Vleminckx. ‘Al wordt het nu ook voor ons moeilijk. De vraag rijst of we de kosten dit jaar kunnen dekken.’

Veel kunnen de boeren niet beginnen tegen de vrieskou, zegt Vleminckx. ‘Mijn warmtekanonnen werken maar tot -2 graden, terwijl het 6 graden gevroren heeft.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content