Wijnproductie op laagste niveau in 50 jaar

De wijnproductie was nog nooit zo laag als dit jaar, vooral in Europa.

De wereldwijde productie van wijn is dit jaar met meer dan 8 procent teruggevallen, waardoor we op het laagste niveau zitten in een halve eeuw. De belangrijkste oorzaak is het slechte weer.

De Organisation Internationale du Vin (OIV), gevestigd in Parijs, maakte zopas haar jaarlijkse ramingen bekend voor de wereldproductie van wijn. De productie van 2017 is met 246,7 miljoen hectoliter 'historisch laag', zo meldt de organisatie. De daling bedraagt 8,2 procent.

246,7
De wereldwijde wijnproductie komt naar schatting op 246,7 miljoen hectoliter, een daling van 8,2 procent. Hiermee evenaart de productie het niveau van meer dan vijftig jaar geleden.

De drie voornaamste producerende wijnlanden, respectievelijk Italië, Frankrijk en Spanje, kampten met slechte oogsten, waardoor ze tot een kwart minder wijn op de markt kunnen brengen. Italië heeft met 39,3 miljoen hectoliter 23 procent minder, Frankrijk met 36,7 miljoen hectoliter 19 procent minder en Spanje met 33,5 miljoen hectoliter 15 procent minder.

Dat Frankrijk een desastreus wijnjaar achter de rug heeft en ook de rest van Europa geteisterd werd door slechte oogsten, stond al in voorspellingen van het Franse ministerie van Landbouw en de Europese Commissie.

Slechts vier Europese landen kunnen met groeipercentages uitpakken: Portugal produceerde met 6,6 miljoen hectoliter 10 procent meer, Roemenië 64 procent meer met 5,3 miljoen hectoliter, Hongarije 3 procent meer met 2,9 miljoen hectoliter en Oostenrijk 2,4 miljoen hectoliter met 23 procent extra.

Napa Valley

De Verenigde Staten, de vierde grootste producent ter wereld, kon de productie min of meer stabiel houden. De VS halen 23,3 miljoen hectoliter, tegenover 23,6 miljoen hectoliter vorig jaar. Een kanttekening is dat die schattingen dateren van augustus en dus geen rekening houden met de bosbranden die hebben gewoed in Californië, onder andere in de Napa Valley en Sonoma. Mogelijk komt de Amerikaanse productie uiteindelijk lager uit.

Op de vijfde plaats prijkt Australië, dat zijn wijnproductie met 6 procent zag stijgen tot 13,9 miljoen hectoliter. Het is het derde jaar op rij dat Australië meer wijn maakt.

Argentinië, de zesde grootste producent wereldwijd, heeft nu 11,8 miljoen hectoliter, of een kwart meer.

Nummer zeven, China, heeft zijn cijfers nog niet vrijgegeven, maar in 2016 was het land goed voor 11,4 miljoen hectoliter, waarmee het heel dicht in de buurt komt van Argentinië.

De OIV geeft ten slotte nog de cijfers van Zuid-Afrika mee, achtste op de wereldranglijst. Zuid-Afrika produceerde 10,8 miljoen hectoliter, of 2 procent meer.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content