Advertentie
Advertentie

'AB InBev best gewapend tegen kosteninflatie'

AB InBev-CEO Michel Doukeris. ©AB InBev

Bierbrouwers zullen hun kosten volgend jaar met 36 procent zien toenemen, raamt het beurshuis Berenberg. 'AB InBev is met de dikste brutomarge in de sector het best gewapend.'

De stijgende grondstoffen-, energie- en transportprijzen zetten een serieuze rem op de biersector. Volgens Berenberg zullen de kosten om bier te brouwen - van water, gist en hop over blikjes en flesjes tot het pallettransport - volgend jaar met 36 procent stijgen. Dat is volgens het beurshuis de grootste kosteninflatie in de sector in minstens tien jaar. Eerder sprak het beurshuis JPMorgan zelfs van de grootste kosteninflatie ooit.

Die hogere kosten zullen niet allemaal tegelijk en voor iedereen even hard doorwegen. Bierreuzen werken voor hun bevoorrading met termijncontracten die over twaalf maanden lopen. 'Maar het is een kwestie van tijd voor dit voelbaar wordt', zegt Berenberg-analist Javier Gonzalez Lastra.

Brutomarge

Volgens Gonzalez Lastra is AB InBev het best geplaatst in de sector om die uitdaging het hoofd te bieden. 'Hoe hoger je winstmarge, hoe beter je ertegen opgewassen bent.' De brutomarge van AB InBev ligt 5 procentpunten hoger dan die van Heineken en 10 procentpunten hoger dan die van Carlsberg.

Dat is meteen ook de reden waarom de producenten van geestrijke dranken minder lijden onder hogere kosten. Hun kostenplaatje is ruwweg hetzelfde als in de biersector, maar dankzij hun hogere marges zijn ze beter opgewassen tegen schommelende grondstoffenprijzen.

AB InBev heeft volgens het rapport nog meer voordelen: hoe groter je marktaandeel, hoe meer ruimte je hebt om hogere kosten door te rekenen aan de consument. 'AB InBev draagt 49 procent van de biervolumes weg. Heineken 26 procent en Carlsberg 19 procent. Bovendien zijn zij afhankelijker van de erg competitieve Europese markt. AB InBev kan zich sterken in de VS, waar het bier Michelob Ultra met 15 procent per jaar groeit', schrijft Berenberg.

Het weerbaarder profiel is niet voelbaar in de koers. AB InBev is dit jaar de slechtste presteerder in de sector met een verlies van 14 procent sinds het jaarbegin. Carlsberg won in dezelfde periode 9 procent, Heineken 1 procent. Berenberg verlaagt de winstverwachting per aandeel, maar behoudt een koopadvies voor AB InBev. Het advies voor Carlsberg, dat met de dunste marges opereert, wordt verlaagd met twee trappen tegelijk van 'kopen' naar 'houden'. De Deense bierbrouwer krijgt een tik van 4 procent op de beurs van Kopenhagen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud