Advertentie

AB Inbev blaast Aziatische beursgang af

De Belg Jan Craps leidt Budweiser Brewing Company APAC, de Aziatische poot van AB Inbev. ©Bloomberg

De Belgisch-Braziliaanse brouwer AB Inbev gaat niet door met de beursintroductie van Budweiser Brewing Company APAC Limited op de beurs van Hongkong.

De groep wijt die beslissing aan ‘verschillende factoren, waaronder de heersende omstandigheden op de markt.’

'De vennootschap zal de marktomstandigheden nauw opvolgen in het kader van de voortdurende evaluatie van haar opties om aandeelhouderswaarde te verhogen, activiteiten te optimaliseren en langetermijngroei te realiseren onder een strikte financiële discipline', laat het bedrijf vrijdagavond weten in een summier persbericht. 

De annulering van wat de grootste beursintroductie van het jaar had moeten worden, komt niet helemaal als een verrassing. De voorbije dagen werd al duidelijk dat AB Inbev en zijn bankiers het financiële potentieel van de beursgang te optimistisch hadden ingeschat.

Scepsis

Vorige week legde AB InBev  de uitgifteprijs vast tussen 40 en 47 Hongkongse dollar (5,13 en 6,02 Amerikaanse dollar). Maar die prijsvork stuitte vrijwel meteen op scepsis bij waarnemers. Onder andere het beurshuis Bernstein was kritisch. Uit hun onderzoek bleek dat beleggers hoogstens 38 tot 40 Hongkongse dollar (HKD)  willen geven voor een Budweiser APAC-aandeel.

AB InBev wilde 1,63 miljard aandelen van Budweiser APAC naar de beurs brengen. Dat is zo’n 15 procent van het totaal. De operatie moest 8,3 tot 9,8 miljard dollar opleveren, wat nog een stuk meer is dan de opbrengst van de beursgang van het techbedrijf Uber (8,1 miljard dollar). Dat was vier maanden geleden de grootste beursgang op dat moment.

Dat AB Inbev nu verwijst naar de marktomstandigheden, is opmerkelijk omdat de Amerikaanse beurs afgelopen week juist nieuwe records vestigde. De S&P 500 index doorbrak de grens van 3.000 punten, terwijl de Dow Jones voor het eerst de kaap van 27.000 punten rondde.

Gezichtsverlies

Voor AB Inbev komt het afblazen van een operatie van deze omvang neer op zwaar gezichtsverlies.

Volgens bronnen van Reuters had het bedrijf vooral moeite om voldoende steun te vinden bij Amerikaanse langetermijninvesteerders. Zij zouden biedingen hebben ingediend onder de laagste indicatieve prijs van 40 HKD. Omdat AB Inbev die prijs niet wilde laten zakken - ook al omdat daarvoor mogelijk de toestemming voor nodig was van de beursautoriteit in Hongkong - zouden verschillende beleggers de omvang van hun orders ingekrompen hebben.

De Aziatische beursgang moest AB Inbev helpen om zijn schuldenberg af te bouwen tot minder dan 4 keer de brutobedrijfswinst (ebitda) tegen eind 2020. Nu de operatie niet doorgaat, dringt de vraag zich op welke andere maatregelen het bedrijf zal nemen om die doelstelling te bereiken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud