Advertentie

AB InBev-familie verdient stevig aan beursgang Oatly

Oatly trok midden mei naar de Amerikaanse beurs Nasdaq en kende een blitzstart. ©AFP

De familie de Spoelberch en haar Chinese partner verkochten een klein deel van hun belang bij de beursgang van Oatly. Dat bracht ze een aardige stuiver op. Het duo bezit nog zo'n 46 procent van de Zweedse havermelkproducent, die een vliegende start nam op de Nasdaq-beurs in New York.

Oatly ging bij zijn eerste notering meteen 30 procent hoger naar 22,12 dollar, tegenover een introductieprijs van 17 dollar. En die lag al aan de bovenkant van de vooropgestelde prijsvork. Oatly eindigde zijn eerste beursdag op 20,2 euro (+17%).

Bij de beursintroductie van Oatly werden nieuwe aandelen verkocht, maar bij een grote vraag zouden enkele bestaande aandeelhouders (waaronder de joint venture van Verlinvest en China Resources en CEO Toni Petersson) stukken van de hand doen.

3,4 miljard
Oatly
Het belang van de AB InBev-familie de Spoelberch in Oatly is naar schatting 3,4 miljard dollar waard.

Nu het stof van de beursoperatie wat is gaan liggen, blijkt dat die optie uitgeoefend is. Nativus, de 50/50 joint venture van de AB InBev-Belgen en van China Resources, zou naar verluidt tot 20 miljoen bijkomende aandelen hebben verkocht tegen 17 dollar per stuk. Dat komt neer op een opbrengst van 340 miljoen dollar (279 miljoen euro).

Lokale Zweedse speler

Ter herinnering: het investeringsvehikel van de familie de Spoelberch stak vijf jaar geleden iets meer dan 50 miljoen euro in Oatly, toen nog een lokale Zweedse speler. Die kapitaalinjectie zou Oatly gewaardeerd hebben op 111 à 142 miljoen dollar. Verlinvest legde ook in 2019 geld op tafel naar aanleiding van een tussentijdse kapitaalronde van 41 miljoen dollar.

Tegen de huidige beurskoers van Oatly - meer dan 25 dollar - is de havermelkproducent ongeveer 14,9 miljard dollar (12,2 miljard euro) waard. Het belang van Verlinvest 'weegt' ongeveer 3,4 miljard dollar, grof geschat vijftig keer meer dan bij zijn instap in Oatly.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud