AB InBev-families stoppen 1,5 miljard euro in koffie

Douwe Egberts is een onderdeel van het koffie-imperium dat een reeks miljardairs de laatste jaren bij elkaar kochten. Met steun van enkele Belgen. ©BELGA

Alexandre Van Damme en enkele andere vermogende Belgen achter bierreus AB InBev hebben in totaal al 1,5 miljard euro geïnvesteerd in de uitbouw van een koffie-imperium. Dat leert onderzoek door de Nederlandse krant Het Financieele Dagblad.

Het Financieele Dagblad boog zich over de grote koffiegroep die de Duitse investeringsmaatschappij JAB, van de steenrijke familie Reimann, in enkele jaren tijd bij elkaar heeft gepuzzeld. Door de overname van onder meer het Nederlandse Douwe Egberts en het Duitse Jacobs heeft JAB een koffie-imperium uitgebouwd met een omzet van ruim 10 miljard euro. Dat is bijna evenveel als marktleider Nestlé. 

De Reimanns zijn niet de enige geldschieters van de nieuwe groep. De huisbankier van de Amerikaanse superbelegger Warren Buffett doet ook mee, samen met de familie Santo Domingo, die haar fortuin opkrikte door SABMiller te verkopen aan AB InBev. Al langer bekend is dat Alexandre Van Damme eveneens tot de financiers behoort.   

Van Damme is echter niet de enige Belg die zijn portefeuille opentrok voor de reeks koffiebelangen van JAB. Uit onderzoek van Het Financieele Dagblad blijkt dat ook onder meer drie andere AB InBev-families meedoen. Het gaat om De Spoelberch, Cornet de Ways Ruart en Pret de Roose de Calesberg.

Luxemburg

Het vehikel dat ze daarvoor samen met Van Damme gebruiken is de Luxemburgse vennootschap Colufa, waarvan het blad Trends al eerder melding maakte. Van Damme heeft 77 procent van Colufa in handen, de De Spoelberchs 10 procent en de rest zit bij de andere families.

Via Colufa en het Nederlandse Acorn lagen de Belgen mee aan de basis van de overname van Douwe Egberts en de andere koffieprooien. Volgens Het Financieele Dagblad spraken ze bij iedere nieuwe deal hun bankrekening aan. Colufa stak zo al ongeveer 1,5 miljard euro bierkapitaal in koffie. Het gros daarvan, zo'n 1,25 miljard euro, komt volgens de krant van Van Damme. De krant schat dat hij inclusief dividenden en andere uitkeringen al aankijkt tegen een rendement van 125 procent

Daar houdt het mogelijk niet op omdat JAB nog aast op andere doelwitten in de kofiie- en drankensector. Zo werd de investeerder al genoemd als mogelijke koper van het Italiaanse Illy.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud