AB InBev geeft voor 7,5 miljard obligaties uit

AB InBev haalt geld op om de Grupo Modelo-deal te financieren - Foto Photo News

's Werelds grootste brouwer AB InBev plant een obligatie-uitgifte waarmee hij een deel van de overname van de Mexicaanse Corona-brouwer Grupo Modelo zal financieren. Alles samen gaat het om 7,5 miljard dollar. Volgens persagentschap Bloomberg is het de op één na grootste obligatie-uitgifte van dit jaar.

AB InBev betaalt 20,1 miljard dollar voor het resterende belang in Grupo Modelo dat het nog niet controleerde. Dat bedrag heeft de brouwer niet cash voor handen, dus moeten er andere bronnen van financiering aangesproken worden. Het overnamebedrag is al gewaarborgd via de uitbreiding van bestaande kredietfaciliteiten, die er wel toe leiden dat de schuldgraad een sprong maakt.

AB InBev-topman Carlos Brito en zijn financieel directeur Felipe Dutra hebben al ervaring met dergelijke situaties. Na de mega-overname van Anheuser-Busch werd de schuldenberg die zo was ontstaan, afgebouwd en herschikt met een mix van een kapitaalverhoging, desinvesteringen en obligatie-uitgiftes.

Ook nu wordt er trouwens gedesinvesteerd, in de vorm van de verkoop van het 50 procent-belang van Grupo Modelo in de Amerikaanse bierimporteur Crown Imports aan Constellation Brands. Een kapitaalverhoging zal meer dan waarschijnlijk niet nodig zijn om deze deal rond te krijgen, gelet op de aanzienlijke cashflowgeneratie van AB InBev, waarmee de financiële verplichtingen probleemloos kunnen afgehandeld worden.

De obligatie-uitgifte die AB InBev in de nacht van woensdag op donderdag aankondigde in een persbericht, gebeurt in 4 schijven:

  • de groep geeft voor 1,5 miljard dollar obligaties uit met een looptijd van 3 jaar, waarop een jaarlijkse rente van 0,8 procent wordt geboden
  • AB InBev wil 2 miljard dollar ophalen met obligaties die in 2017 vervallen (looptijd dus 5 jaar) en een rente bieden van 1,375 procent
  • een derde schijf van 3 miljard dollar heeft een looptijd van 10 jaar en een vaste rentevoet van 2,5 procent
  • ten slotte geeft AB InBev ook voor 1 miljard dollar obligaties op 30 jaar uit waaraan een jaarlijkse rente van 3,75 procent vasthangt

De obligaties worden uitgegeven door Anheuser-Busch InBev Worldwide en worden gewaarborgd door Anheuser-Busch InBev SA/NV, Brandbrew S.A., Cobrew NV/SA en Anheuser-Busch Companies, LLC. De intrest op de obligaties zal halfjaarlijks worden bepaald, telkens op 15 juli en 15 januari.

AB InBev verwacht de obligatie-uitgifte te kunnen afsluiten op 16 juli.

Ter herinnering, de overname van Grupo Modelo is nog niet formeel opgestart. Eerst moet bij Grupo Modelo een interne herstructurering doorgevoerd worden, die de bedrijfsstructuur moet vereenvoudigen. Pas dan zal AB InBev zijn bod in cash officieel opstarten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud