AB InBev groeit weer in Brazilië

AB InBev-CEO Carlos Brito slaagde er - tegen de markt in - meer bier te verkopen in Brazilië. Maar de operationele kasstroom daalde er wel met 23,3 procent. ©BELGA

Na enkele slechte kwartalen slaagt AB InBev erin om de analistenverwachtingen te halen.

's Werelds grootste brouwer AB InBev zag zijn omzet in de eerste drie maanden van dit jaar stijgen met 3,7 procent naar 12,9 miljard dollar (11,8 miljard euro). Daarmee klopt het Belgisch-Braziliaanse bedrijf de analistenconsensus van 12,8 miljard dollar nipt.

De periode januari-maart 2017 was het tweede kwartaal waarin AB InBev de prestaties van SABMiller mocht opnemen. Dat was voor het vorig jaar door AB InBev werd overgenomen 's werelds op één na grootste brouwer.

Minder bier in Zuid-Afrika

3,4%
Na kwartalen van krimpen, groeiden de biervolumes van AB InBev in het eerste kwartaal met 3,4 procent.

In hectoliters verkocht AB InBev 0,5 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Vooral de Amerikanen, Colombianen en Zuid-Afrikanen dronken minder pintjes. De daling is minder groot dan heel wat analisten hadden verwacht. ABN Amro rekende bijvoorbeeld op een daling van 0,7 procent.

De operationele kasstroom (ebitda) steeg organisch met 5,8 procent naar 4,8 miljard dollar. Pal op de analistenconsensus. De ebitdamarge steeg met 76 basispunten naar 37,2 procent.

De winst per aandeel is gestegen van 0,51 dollar in het eerste kwartaal van 2016 naar 0,74 dollar in dezelfde periode dit jaar. Dat is minder dan de 0,90 dollar waarop analisten hadden gerekend.

Beleggers reageerden bij de opening van de beurs positief op de resultaten. In de eerste handelsminuten veerde het aandeel op met ongeveer 3,5 procent. Enkele uren later noteerde het 4,5 procent hoger.

Synergie SABMiller

'AB InBev op goede weg'

'De evolutie van het volume, de omzet en de ebitda van brouwer AB InBev zijn hoopgevend', zegt Robert Jan Vos, de beursanalist die AB InBev opvolgt voor het Nederlandse ABN Amro.

Brazilië blijft een zorgenpunt, erkent hij. 'Maar het is opvallend dat AB InBev er tegen de markt in kan groeien. Bovenaan de resultatenrekening gaat het dus stilaan beter. Dat is hoopgevend en kan in de toekomst positieve tendensen opleveren bij de winst, die nu gedaald is.'

Ook dat AB InBev dankzij de overname van SABMiller al 252 miljoen dollar kosten heeft bespaard, kan op goedkeuring rekenen. 'Het bedrijf heeft wat dat betreft veel gedaan in het eerste kwartaal.'

AB InBev verklaart de betere resultaten dankzij kostenbesparingen die het heeft kunnen doorvoeren na de overname van SABMiller. In het eerste kwartaal realiseerde AB InBev 252 miljoen dollar besparingen.

Ter vergelijking: over vier jaar wil AB InBev dankzij de overname 2,8 miljard dollar kosten hebben bespaard. AB InBev kan besparen dankzij SABMiller doordat het onder andere kantoren kan sluiten en grondstoffen om bier te maken goedkoper kan inkopen omdat het als groter bedrijf harder op tafel kan slaan tijdens onderhandelingen met leveranciers, die zo'n grote klant niet willen kwijtspelen.

Ook de heropleving in Brazilië levert AB InBev winst op. Door politieke en economische problemen verkopen alle in Brazilië actieve brouwers samen minder bier, maar AB InBev slaagt er wel in te groeien. Het bedrijf verkocht in hectoliters 3,4 procent meer.

Brazilië blijft moeilijk

Toch is het Braziliaanse probleem van AB InBev-CEO Carlos Brito zeker nog niet opgelost, want de winst staat er nog steeds onder druk. De ebitda daalde met 23,3 procent, wat resulteert in een afname van de ebitdamarge met ongeveer 1.200 basispunten tot 38,8 procent.

Dat komt doordat de opbrengsten per hectoliter daalden met 1,8 procent, door een belastingverhoging die nog niet helemaal is doorgerekend. Maar ook de kosten die gepaard gaan met het maken en verkopen van bier zijn gestegen. Dat is te wijten aan het feit dat de dollar ten opzichte van de Braziliaanse real 40 procent sterker is geworden.

AB InBev blijft evenwel geloven dat het in de toekomst opnieuw succes zal hebben in Brazilië, dat samen met de VS, Mexico en China een van zijn belangrijkste markten is. 'We blijven optimistisch over Brazilië op de lange termijn, en in het bijzonder met betrekking tot 2017 zullen we binnenkort meer gunstige vergelijkbare cijfers voor opbrengsten per hectoliter kunnen toepassen', klinkt het.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud