Advertentie

AB InBev halveert dividend

Corona is samen met Stella Artois en Budweiser een van de bekendste bieren van het Belgisch-Braziliaanse AB InBev. ©REUTERS

De brouwer keert jaarlijks 3,6 miljard euro minder aan de aandeelhouders uit en kan zo sneller de schuldenberg aftoppen.

Het totaaldividend van de Belgisch-Braziliaanse brouwer AB InBev halveert dit boekjaar naar 1,80 euro. Beleggers reageren teleurgesteld en sturen het aandeel AB InBev donderdagochtend  fors lager, al is dat niet de enige factor: over het derde kwartaal kwam de groei ook iets onder de verwachtingen uit

De raad van bestuur wil het interim-dividend verlagen van 1,60 naar 0,80 euro bruto per aandeel en het slotdividend van 2 naar 1 euro. Daardoor bespaart de brouwer van Stella Artois ongeveer 3,6 miljard euro.

De brouwer lijkt te luisteren naar de 'wijze raad' die analisten de voorbije weken gaven. En ook op de beurs worden bedrijven die niet zonder meer kiezen voor het rot verwennen van dividendbeleggers steeds vaker beloond.

AB InBev zegt te verwachten dat het dividend na verloop van tijd weer zal toenemen. Maar dat zal niet op korte termijn zijn, klinkt het duidelijk.

Schuldafbouw

'We herzien onze dividenduitkering', zegt AB InBev in een persbericht. 'Daardoor kunnen we onze schulden verder afbouwen en sneller evolueren naar onze optimale kapitaalstructuur van ongeveer 2 keer de verhouding tussen onze nettoschuld en de ebitda.' Vandaag bedraagt de schuldenberg van AB InBev zo'n 4,7 keer de brutobedrijfswinst (ebitda).

4,7
Schuldafbouw
Door het dividend te halveren wil AB InBev zijn schulden sneller afbetalen. Vandaag bedraagt de schuldenberg van AB InBev zo'n 4,7 keer de brutobedrijfswinst (ebitda). Dat moet naar 2 dalen.

'Tegelijkertijd blijven we voorrang geven aan investeringen in organische groeimogelijkheden en creëren we een grotere financiële flexibiliteit.'

Dat AB InBev zoveel schulden heeft, is te verklaren omdat het bedrijf vooral groeit door overnames. In 2015 maakte AB InBev nog een reuzensprong door SABMiller over te nemen. Dat was toen het nummer twee van de wereld. Sinds de overname is AB InBev met een nog grotere afstand het nummer één van de wereld.

Geen verrassing

Het nieuws komt niet onverwacht. Veel beursanalisten hadden al geopperd dat een verlaging van het interim-dividend een goede zaak zou zijn.

In de vorige twee jaar keerde AB InBev de volledige nettowinst uit aan zijn aandeelhouders. Het dividend - vorig jaar in totaal 3,60 euro - bedraagt circa 4,5 procent van de waarde van het aandeel. Bij andere bedrijven in de voedings- en drankensector is dat gemiddeld maar 3 procent, haalde KBC Securities gisteren nog aan. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud