nieuwsanalyse

AB InBev-insiders ondermijnen theorie van nakend bod op SABMiller

©Photo News

Verschillende AB InBev-insiders, onder wie bestuurder Paulo Lemann en topmanager Jo Van Biesbroeck, laten zich de jongste tijd opmerken met transacties met AB InBev-aandelen. En dat maakt de geruchten over een nakend bod op SABMiller onwaarschijnlijk.

Sinds 15 september, de dag waarop The Wall Street Journal meldde dat AB InBev    met zijn banken zou praten over de financiering van een mogelijk bod op SABMiller, zijn er al 3 meldingen van insider transacties bij 's werelds grootste brouwer opgedoken.

Eerst verkocht bestuurder Jorge Paulo Lemann een pakket aandelen ter waarde van 4,7 miljoen euro. Dat gebeurde op 16 september, een dag na de berichten in The Wall Street Journal. Een dag later verkocht een andere bestuurder, Stéfan Descheemaeker, via zijn vennootschap Olidipoli, voor 1,3 miljoen euro AB InBev-aandelen.

Op 15 september bracht de Wall Street Journal het nieuws dat AB InBev met banken praat over een eventueel bod op SABMiller. Sindsdien hebben 3 verschillende insiders bij 's werelds grootste brouwer aandelen verkocht. Een overzicht.

16 september

Jorge Paulo Lemann, niet-uitvoerend bestuurder, verkoopt 53.000 aandelen voor 4,7 miljoen euro

17 september

Stéfan Descheemaeker, niet-uitvoerend bestuurder, verkoopt 15.000 aandelen voor 1,3 miljoen euro

18 september

Jo Van Biesbroeck, directeur Strategie, verkoopt 25.000 aandelen voor 2,2 miljoen euro

En nog een dag later was het de beurt aan Jo Van Biesbroeck, directeur strategie bij AB InBev en in die hoedanigheid de laatste Belg in het topmanagement van de groep. Hij verkocht voor 2,2 miljoen euro aandelen.

Voorkennis

Dat al deze transacties gemeld werden aan beurswaakhond FSMA, is op zich al een signaal dat zij toegang hebben tot informatie die niet voor de buitenwereld beschikbaar is. En de regels wat betreft handel met voorkennis zijn kristalhelder: als er voorkennis voorhanden is, mogen insiders niet handelen.

Jo Van Biesbroeck, hoofd strategie van AB InBev. ©Thierry du Bois

Dat betekent dat de kans klein is dat AB InBev snel een bod zal uitbrengen op zijn rechtstreekse concurrent, 's werelds nummer 2 SABMiller. Indien een transactie van die omvang, 95 miljard euro, echt in voorbereiding is, moet zeker een van die drie daarvan op de hoogte zijn. Bij Descheemaeker en Lemann, beide niet-uitvoerend bestuurder, kan je nog een dun vraagteken plaatsen. Maar Van Biesbroeck (foto), als hoofd strategie bij AB InBev, zou wel op de hoogte moeten zijn.

Financiële plaatje

Wil dat dan zeggen dat The Wall Street Journal de bal compleet mis heeft geslagen? Niet noodzakelijk. AB InBev tast voortdurend de markt af naar overname-opportuniteiten. En om zeker te zijn dat iets een opportuniteit is, moet ook het financiële plaatje nagekeken worden. En dan moet ook AB InBev eens informeren bij de banken.

De insider transacties betekenen evenmin dat een bod op SABMiller er nooit zal komen. Maar dat AB InBev snel in actie zal komen, is onwaarschijnlijk. Mocht de brouwer dat wel doen, stellen Lemann, Descheemaeker en Van Biesbroeck zich bloot aan verdenkingen van handel met voorkennis. En de kans is klein dat een trio van dit kaliber zich daaraan zou verbranden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud