AB InBev koopt grote Chinese brouwer

Barmannen tappen bier tijdens het International Beer Festifal in de Chinese stad Qindao. China is een van de belangrijkste groeimarkten in de biersector. ©Bloomberg

AB InBev heeft deze maand in alle stilte de overname afgerond van de Chinese brouwer Siping Ginsber. Een precies overnamebedrag is niet bekend, maar in Chinese media circuleren bedragen van omgerekend zowat 450 miljoen euro.

AB InBev-woordvoerster Karen Couck bevestigt de deal, maar financiële details wil ze daarbij niet kwijt. 'Ik kan meegeven dat het gaat om een brouwerij met een capaciteit van 8 miljoen hectoliter', klinkt het.

Met een dergelijke productie is Siping een relatief grote speler op de Chinese markt, al blijft zijn aanwezigheid beperkt tot de noordoostelijke provincie Jilin. Maar die ene brouwerij is wel een van de grootste in zijn soort in China. Bovendien is ze gespecialiseerd in het produceren van bier op vat, en op dat vlak is de brouwerij de grootste van het land.

Groeistrategie

De overname is intussen al goedgekeurd door de Chinese concurrentie-autoriteiten. Dat moet volgens de financiële website Seeking Alpha gebeurd zijn in de loop van de maand februari. AB InBev communiceerde er niet apart over, naar eigen zeggen omdat overnames en nieuwe brouwerijen openen 'deel uitmaken van de lange termijn groeistrategie'. De biergigant beperkte zich tot het bevestigen van het nieuws aan lokale media naar aanleiding van de goedkeuring door de overheid.

AB InBev versterkt met de deal zijn derde plaats op de Chinese biermarkt, goed voor een marktaandeel van zowat 13 procent. Marktleider is zonder meer CR Snow (23 procent), een joint venture tussen China Resources Enterprises en SABMiller, gevolgd door Tsingtao met een marktaandeel van 17 procent.

AB InBev erfde, bij de overname van Anheuser-Busch in 2008, een 27-procentbelang in Tsingtao. De Amerikaanse brouwer had dat belang in 2002 gekocht. Een jaar na de overname door InBev ging dat belang in 2 fases, in januari en in mei, de deur uit, in het kader van de schuldafbouw na de overname van Anheuser, die toen 52 miljard dollar kostte.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud