AB InBev koopt Tsjechische 'Budweiser'-brouwer

AB InBev staat met deze overname weer een stap dichter bij het alleenrecht op de merknaam Budweiser. ©BLOOMBERG NEWS

AB InBev heeft in Tsjechië de bierbrouwer Pivovar Samson overgenomen. Die brouwt een aantal merken, waarbij hij de merknaam 'Budweiser' mocht gebruiken. Die rechten verhuizen nu dus naar AB InBev, dat het merk Budweiser enkel nog moet delen met een andere Tsjechische brouwer, Budejovicky Budvar.

Hoeveel AB InBev betaalt voor Pivovar Samson wil de groep niet kwijt. Het is een veeleer kleine brouwerij, met een productievolume van amper meer dan 100.000 hectoliter. Ter vergelijking: AB InBev brouwde in 2013 net geen 400 miljoen hectoliter bier.

Het gaat 's werelds grootste brouwer echter niet om de productievolumes van Samson, maar om de merken. Samson brouwt onder meer PITO, 1795 (het oprichtingsjaar van de brouwerij) en Samson, maar het heeft het recht om die merken 'Budweiser' te noemen. De brouwer speelt die merknaam echter niet nadrukkelijk uit.

Sinds de overname van Anheuser-Busch in 2008 probeert AB InBev van het daarbij verkregen Budweiser een wereldwijd biermerk te maken. Dat gaat makkelijker wanneer die merknaam ongecontesteerd is. De overname van Samson is daarin een belangrijke stap.

Budejovicky Budvar

Maar daarmee is de kous niet af. Er is namelijk nog een andere Tsjechische brouwer die de merknaam Budweiser gebruikt. Het gaat om Budejovicky Budvar, dat al jarenlang een juridische oorlog uitvecht met AB InBev over het merk Budweiser.

AB InBev heeft daarbij al enkele overwinningen geboekt. Budvar probeerde tevergeefs 'zijn' Budweiser Europese bescherming als streekproduct te geven. En in 2013 verkreeg AB InBev voor heel de EU de rechten op de merknaam 'Bud', de populaire afkorting van Budweiser.

Dat gebeurde nadat AB InBev finaal aan het langste eind had getrokken in een procedure voor het Europese Hof van Justitie. Dat betekent dat Budvar verplicht is zijn bier enkel met de volledige naam Budweiser Budvar te commercialiseren, al moet AB InBev daarvoor wel formeel zijn merkrechten laten gelden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud