AB InBev ontspringt de dans in Duits bierkartel

De brouwerij van AB InBev-merk Beck's in Bremen - Foto AP ©Associated Press

Vijf Duitse bierbrouwers hebben maandag een gezamenlijke boete van 106,5 miljoen euro gekregen wegens illegale prijsafspraken. Ook 's werelds grootste brouwer AB InBev zat in dat kartel, maar ontsnapt als klokkenluider aan een straf.

De vijf brouwers die een boete incasseren, zijn Bitburger, Krombacher, Veltins, Warsteiner en Ernst Barre. Daarnaast kregen zeven individuele beklaagden een straf. Ook AB InBev Deutschland was betrokken in het kartel, maar omdat deze brouwer de prijsafspraken bekendmaakte aan de concurrentie-autoriteiten, krijgt het bedrijf als 'kroongetuige' geen boete.

De Duitse concurrentiewaakhond onderzoekt nog de betrokkenheid van twee andere grote brouwerijen en van vier kleine regiobrouwers uit de deelstaat Noordrijn-Westfalen.

Een van de prijsafspraken die bij het onderzoek werden blootgelegd, dateert van 2008. Toen spraken de brouwers een prijsverhoging af voor bier in flessen. Daarbij werden kratten van 20 flessen zowat een euro duurder. Dergelijke prijsafspraken zouden mogelijk 20 jaar lang gemaakt zijn.

Versnipperd

Duitsland is naar volume de grootste biermarkt van Europa, goed voor een jaarproductie van een kleine 100 miljoen hectoliter. Ter vergelijking: de Belgische bierproductie blijft steken op net geen 20 miljoen hectoliter. Maar terwijl de Belgische biermarkt voor een kleine 60 procent in handen is van één speler (AB InBev), is de Duitse biermarkt erg versnipperd.

Het land telt zowat 1.300 brouwerijen. Vijf spelers zijn dominant, en net die spelers spraken dus onderling hun prijzen af.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud