AB InBev op zoek naar nieuwe CEO

AB InBev-CEO Carlos Brito. ©Dries Luyten

AB InBev gaat op zoek naar een opvolger voor zijn topman Carlos Brito. Dat schrijft Financial Times. De bierreus weigert commentaar.

Volgens de zakenkrant neemt AB InBev voor de job van Brito ook externe kandidaten in overweging. De headhunter Spencer Stuart zou die zoektocht leiden. Intern zou slechts een naam rondgaan: Michel Doukeris, die de Noord-Amerikaanse tak van de bierreus leidt.

Hoofd strategie David Almeida en marketingdirecteur Pedro Earp zouden niet meer in aanmerking komen. Het is de bedoeling dat de opvolger volgend jaar aantreedt, al sluit één bron niet uit dat Brito langer aanblijft als de zoektocht op niets uitmondt. De Braziliaan zou na zijn vervanging bestuurder worden bij AB InBev.

Dankzij de overname van het Zuid-Afrikaanse SAB Miller groeide AB InBev uit tot wereldmarktleider. Maar de medaille had ook een keerzijde: de bierreus ging daarvoor een enorme hoop schulden aan.

Dat zou de derde recente wissel aan de top zijn. Vorig jaar verving Martin Barrington de Fransman Olivier Goudet als voorzitter, dit voorjaar stapte financieel directeur Felipe Dutra op als financieel directeur. Dutra, een vertrouweling van Brito en net als hem een Braziliaan, werd vervangen door Fernando Tennenbaum.

Ab InBev wordt - naar alle waarschijnlijkheid - de tweede bierreus die in minder dan een jaar van CEO wisselt. Jean-François van Boxmeer, de topman van rivaal Heineken, zwaaide dit jaar af bij de Nederlandse brouwer. Van Boxmeer gaf de fakkel door aan de Nederlander Dolf van den Brink, een oudgediende.

Megadeals

Brito is sinds 2005 CEO van AB InBev. Onder zijn leiderschap deed AB InBev enkele megaovernames, zoals die van het Amerikaanse Anheuser-Busch en het Zuid-Afrikaanse SAB Miller.

Dankzij die laatste - heel duur betaalde - overname groeide de Belgische groep uit tot wereldmarktleider. Maar de medaille had een keerzijde: AB InBev ging voor de deal een enorme hoop schulden aan. Het betaalde 79 miljard pond voor SABMiller, waardoor de schuldenberg eind 2018 opliep tot 102,5 miljard dollar. Eind juni had AB InBev nog 87,4 miljard dollar schulden of 4,9 keer zijn brutobedrijfswinst (ebitda).

Jaren na de deal probeert de bierreus nog altijd zijn schuldgraad naar beneden te krijgen. In dat kader bracht AB InBev zijn Aziatische afdeling naar de beurs en verkocht het zijn Australische afdeling. De groep snoeide - om cash in huis te houden - twee keer in haar dividend (dit jaar weliswaar om de effecten van de coronacrisis te temperen).

Beurskoers

De hoge schulden wegen al lang op de beurskoers van de bierreus. Eind 2015 noteerde AB InBev ten tijde van de overname van SABMiller op een recordkoers van meer dan 122 euro. Maandag klokte het aandeel af op 49,34 euro, ongeveer 60 procent lager.

Als bierproducent werd AB InBev hard getroffen door de coronacrisis en de wekenlange sluiting van de cafés. In het eerst kwartaal daalde het volume verkocht bier met 9,3 procent, in april met liefst 32 procent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud