'AB InBev overweegt beursgang Aziatische tak'

AB InBev verkoopt in Azië bieren zoals Stella Artois, Hoegaarden en Budweiser. ©Bloomberg

De beursgang van de Aziatische tak van de Belgische brouwer moet ongeveer 5 miljard dollar opbrengen, meldt het persbureau Bloomberg.

Bloomberg citeert bronnen rond het bedrijf. Met een opbrengst van 5 miljard dollar wordt de divisie gewaardeerd op 70 miljard dollar.

Met de 5 miljard zou AB InBev   zijn schuldenberg kunnen verlagen. Die is bijna vijf keer groter dan de brutobedrijfswinst (ebitda).

De brouwer van de bieren Stella Artois, Budweiser en Corona heeft advies ingewonnen bij specialisten, maar knopen zijn nog niet doorgehakt. Het project zit in een vroeg stadium.

Nadat het nieuws bekend raakte, steeg het aandeel meteen 5 procent. Rond de middag was de dagwinst van het aandeel ruim 6 procent.

Grootste brouwerij

In een reactie aan Bloomberg bevestigt noch ontkent AB InBev het bericht. 'We bekijken doorlopend mogelijkheden om te verbeteren en te groeien op lange termijn. Dat doen we uiteraard met financiële discipline. Onze Aziatische tak ligt ons nauw aan het hart en we geloven in het potentieel in Azië.'

Dat AB InBev Azië belangrijk vindt, bleek een jaar geleden. Toen opende de brouwer de grootste brouwerij van heel Azië. Die kan elk jaar 15 miljoen hectoliter bier maken, of 160.000 blikjes per uur.

China en Azië zijn populair bij brouwers. Heineken - na AB InBev de grootste brouwer ter wereld - kocht in 2018 voor 2,7 miljard euro 40 procent van de Chinese brouwer China Resources Beer.

Schuldenberg verlagen

AB InBev werd in 2018 38 procent minder waard op de beurs. De bierverkoop sputtert in enkele belangrijke regio's zoals de VS en Brazilië, maar aandeelhouders maken zich ook zorgen over de schuldenberg die AB InBev overhield aan de overname van zijn voormalige rivaal SABMiller in 2016.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect