AB InBev probeert mislukte beursgang door te slikken

AB InBev legde de hand op de bieren van Carlton & United Breweries via de overname van SABMiller. ©Bloomberg

De bierreus zou gesprekken voeren met het Japanse Asahi over de verkoop van zijn Australische dochter CUB. De deal kan naar verwachting 7 miljard Australische dollar (4,38 miljard euro) opbrengen.

AB InBev  trok eind vorige week de beursintroductie van zijn Aziatische tak op de beurs van Hongkong in. Met een verhoopte opbrengst van ruim 9 miljard dollar (8 miljard euro) had dat de grootste beursoperatie van het jaar kunnen worden. De Aziatische beursgang moest AB InBev ook helpen om zijn schuldenberg af te bouwen. Het afblazen van de operatie is dan ook een dikke streep door de rekening van CEO Carlos Brito & co.

De AB InBev-directie moet op zoek naar nieuwe manieren om de hoge schuldenberg - een erfenis van de miljardenovername van zijn grote rivaal SABMiller in 2016 - te verkleinen.

Een van de pistes die op tafel liggen is de verkoop van het Australische Carlton and United Breweries (CUB). Volgens de krant The Australian lopen er gesprekken daarover met de Japanse brouwer Asahi. Het prijskaartje zou 6 à 7 miljard Australische dollar (3,7 tot 4,4 miljard euro) bedragen. Of de deal er ook daadwerkelijk komt, is onzeker. AB InBev geeft geen commentaar op het bericht. Ter herinnering: SABMiller legde in 2011 zo'n 11 miljard Australische dollar op tafel voor CUB.

'Als AB InBev écht bereid is CUB aan zo'n lage prijs te verkopen, dan zou dat een indicatie zijn dat de Belgische biergroep onder druk blijft om zijn schuldgraad zo snel mogelijk te verlagen', menen de analisten van zakenbank Jefferies.     

Asahi kan de deal aan die voorwaarden volgens analisten aan. De schuldgraad van de Japanse biergroep bedraagt ongeveer 3 keer haar brutobedrijfswinst (ebitda) en zou na de overname klimmen tot 3,7 keer. Asahi en AB InBev zijn geen onbekenden voor elkaar. Enkele jaren geleden kochten de Japanners de Oost-Europese merken van de door AB InBev overgenomen brouwer SABMiller voor 7,3 miljard euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud